Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2018.

Predstavljena knjiga „Studije o balkanskim ratovima“



U Domu Vojske predstavljena je knjiga „Studije o balkanskim ratovima“ generala i akademika Živka Pavlovića čije je štampanje finansirano sredstvima Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije. Promociji su, pored ljubitelja knjige s istorijskom i vojniom tematikom, prisustvovali kadeti Vojne akademije, unuka generala Živka Pavlovića Mira Ibrahimpašić i general u penziji Branko Krga.
 
O knjizi koja predstavlja jedno od retkih istorijskih izvora prvog reda kad je reč o balkanskim ratovima i bitkama vođenim za oslobođenje balkanskih naroda od osmanlijske vlasti, pre svega o Kumanovskoj i Bregalničkoj bici, govorili su Branislav Anovčić pukovnik u penziji i predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Lazarevca, profesor istorije Ratko Vukelić, bibliotekar i urednik knjige i potpukovnik dr Miljan Milkić, načelnik Odeljenja za istoriju u Institutu za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane.
 
General i akademik Živko Pavlović, jedan od najvećih srpskih vojnih umova ostavio je iza sebe brojna svedočanstva iz balkanskih i Prvog svetskog rata. Nažalost, ta pionirska i veoma značajna naučna dela sve do pre nekoliko godina bila su nedostupna široj, pa i stručnoj javnosti. Srpska istoriografija, uostalom, prema rečima potpukovnika Miljana Milkića, posle ujedinjenja južnoslovenskih naroda u jednu zajedničku državu i ostvarivanja srpskih ratnih ciljeva 1918. godine nije mnogo pažnje poklanjala balkanskim ratovima i naporima srpske vojske i naroda da se oslobodi od viševekovnog turskog zavojevača.
 
Posle Drugog svestkog rata, srpska i jugoslovenska istoriografija zaboravila je i Prvi svetski rat i žrtve date za stvaranje prve Jugoslavije. Objavljivanje reprint izdanja „Studije o balkanskim ratovima“ donekle ispravlja tu nepravdu i otvara široko naučno i istorijsko polje za izučavanje dela jednog od najumnijih generala srpske vojske, čoveka koji se svojom vojnom stručnošću i mnoštvom veoma ozbiljnih naučnih i publicističkih radova o bitkama srpske vojske uzdigao i na rang akademika Kraljevske akademije nauka. 
photoFOTOGALERIJA