Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.02.2018.

Otvorena izložba „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“, autora muzejskog savetnika Narodnog muzeja iz Čačka, istoričara Radivoja Bojovića. Izložba, čiji kuriozitet leži u činjenici da je nastala na osnovu dnevnika ađutanta pukovnika Lazara Petrovića pisanog od 17. jula do 20. avgusta 1901, prati živote kraljevskog para i ađutanta u godini kada se upokojio kralj Milan a prestolonaslednik nije rođen. Originalni dnevnik, čije kritičko izdanje je priredio upravo Radivoje Bojović, sačuvan je do danas i sastavni je deo postavke.

Otvarajući izložbu, njen autor istoričar Radivoje Bojović podsetio je da su muzejske izložbe posvećene samo jednom predmetu retke i da je njihov povod najčešće značaj samog otkrića.

– U pariskoj zaostavštini kapetana Đorđa Roša, počasnog konzula Kraljevine Norveške u Kraljevini Jugoslaviji, među dokumentima dinastije Obrenović, pronađen je „dnevnik za najmanji džep mundira“. U notesu sa zlatnim vezom nalaze se opisi 40 dana najdublje dinastičke krize, ali bez potpisanog autora, rekao je Bojović dodajući da je bio dug i ozbiljan posao „sinhronizovati“ tekst i sliku i otkriti identitet vlasnika dnevnika. Do imena vlasnika dnevnika doveo ih je podatak da je autor vlasnik Takovskog ordena I stepena. 

Pozdravljajući prisutne, potpukovnik Biljana Pašić iz Medija centra „Odbrana“ istakla je da je ta kuća tokom prethodne dve godine s Narodnim muzejem iz Čačka ostvarila plodonosnu saradnju.

– Izložbe „Dragutin Gavrilović-major sa činom pukovnika“ i „Vojvoda Petar Bojović-znamenje slave i časti“ naišle su na odličan prijem kod beogradske publike. Saradnju smo nastavili predstavljanjem izložbe „Čitanje linije“ iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije koju su građani Čačka imali prilike da pogledaju prošle godine u Narodnom muzeju, rekla je potpukovnik Pašić, dodajući da je današnja izložba nastavak dobre saradnje.

Ukupno 17 panoa i 20 originalnih predmeta, mahom pisma, diploma, znamenja, fotografija, razglednica i oleografija prati sudbinu poslednjeg para dinastije Obrenović, kao i njihovog prvog ađutanta pukovnika Lazara Petrovića – Lepog Laze, takođe stradalog u prevratničkoj noći između 28. i 29. maja 1903. godine.

Publika je u prilici da pogleda izložbu „Lepi Laza između kralja Aleksandra i kraljice Drage“ u periodu od 6. do 24. februara u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA