Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2018.

Predstavljena bibliografija Ratnika



U Domu Vojske predstavljena je knjiga „Bibliografija Ratnika časopisa za vojne nauke, književnost i novosti“ autora istoričara prof. dr Miloja Pršića u izdanju Medija centra „Odbrana“. Nakon promocije na 62. Sajmu knjiga u Beogradu, to kapitalno bibliografsko delo predstavljeno je i u svečanoj sali nekadašnjeg Ratničkog doma, pred više desetina gostiju, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, istoričara i mnogobrojnih ljubitelja knjige s istorijskom i vojnom tematikom. 

Posle uvodnih, pozdravnih reči direktora Medija centra „Odbrana“ pukovnika Stevice Karapandžina, koji je, pored ostalog, istakao da se na takvo svedočanstvo o najstarijem stručnom vojnom časopisu, u kome je, između 1879. i 1941. godine, objavljeno više od 18.000 priloga, čekalo više od 12 godina, o knjizi su govorili recenzent dr Mile Bjelajac, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju, pukovnik prof. dr Miroslav Talijan, načelnik Škole nacionalne odbrane, autor i urednica Mirjana Sandić. 

Knjiga izuzetne bibliografske, naučne, istorijske vrednosti donosi prikaz časopisa koji je više od 60 godina bio poligon za izražavanje misli i stavova istaknutih vojskovođa, vojnih istoričara i teoretičara vojne misli. To je treća, svakako najiscrpnija i najdetaljnija stručno priređena bibliografija časopisa koji je, u 584 sveske, izlazio do pred sam Drugi svetski rat, pored dve koje su izašle 1904. i 1929. godine, povodom 25 i 50 godina izlaženja „Ratnika“. Časopis je okupio više od 1300 saradnika, ne računajući prevođene autore tekstova u kojima su se iznosila iskustva stranih armija i ratova vođenih van ovih prostora. 

Preporučujući knjigu ne samo užoj stručnoj javnosti, već i široj publici, koja u svom zanimanju za vojne i istorijske teme svakako može da pođe od izuzetne bibliografske građe objavljene u delu pukovnika Pršića, govornici su ukazali na veliki značaj „Bibliografije Ratnika časopisa za vojne nauke, književnost i novosti“ za vojnu publicistiku. 
photoFOTOGALERIJA