Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.02.2018.

Ministar Vulin: Novi pogon za nove uniforme



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas otvaranju novog pogona vranjske kompanije „Jumko“ u Bujanovcu.

Tom prilikom, ministar Vulin istakao je da 2012. godine niko nije verovao u „Jumko“ osim Aleksandra Vučića.

- Samo je Aleksandar Vučić verovao da će „Jumko“ uspeti, da će se vratiti, da će zapošljavati, da će ponovo raditi. Kao što vidite, bio je u pravu. Zahvaljujući njegovom ličnom naporu, zahvaljujući učešću čitave Vlade, zahvaljujući, najvažnije, poslovodstvu i radnicima, „Jumko“ je ponovo onakav kakav zaslužuje da bude, rekao je ministar odbrane, dodajući da je „Jumko“ ponovo motor razvoja na jugu Srbije, „tamo gde je najteže, gde treba najviše posla i radnih mesta“ čime „Jumko“ pokazuje koliko je uspešan i koliko to tek može da bude.

- Po naređenju vrhovnog komandanta gospodina Aleksandra Vučića, mi smo ušli u projekat opremanja naše vojske i svaki naš vojnik, i svaki naš pripadnik mora da ima najmanje dva kompleta uniformi. Taj posao je dobio „Jumko“ i taj posao izuzetno dobro radi „Jumko“, rekao je ministar Vulin, naglasivši da je ovog meseca već podeljeno 8.000 kompleta uniformi pripadnicima Vojske Srbije.

Ministar je naveo da će svaki vojnik imati najmanje dva kompleta uniformi, a što se, kako se naveo, nije desilo još od vremena Jugoslovenske narodne armije.

- Dugo naš vojnik nije mogao da se pohvali da je tako dobro opremljen, da je tako dobro pripremljen za izvršavanje svojih zadataka. Sada zaista može. Stvari se menjaju na bolje. Isto tako, mi smo zajedno sa rukovodstvom „Jumka“, sa pripadnicima Vojske Srbije i Generalštaba doneli odgovarajuće planove za nove uniforme, na prvom mestu pripadnika naših specijalnih jedinica, vojne policije, izviđača i svih onih koji imaju posebne zadatke, koji imaju posebnu namenu, a samim tim i treba da imaju posebnu uniformu, rekao je ministar Vulin napominjući da je cilj da se, kao što se to radi i u svetskim armijama, uniforme prilagode njihovim potrebama i zadacima.

„Jumko“ je, istakao je prvi čovek Ministarstva odbrane, u stanju da to ispuni na najbolji mogući način.

- Isto tako, vrlo brzo će Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije raspisati veliki međunarodni konkurs za idejno rešenje za izradu nove radne uniforme. Mislimo da je vreme da, nakon decenija i decenija, izađemo s novim idejama, sa novim krojem, rekao je ministar Vulin, dodavši da se Vojska Srbije intenzivno oprema, jača i napreduje.

- Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje i u lokalnu zajednicu i u privredu. Tehnologija koju je osvojio „Jumko“ moći će da bude korišćena i za druge stvari. Radna mesta koja su otvorena, otvorena su zahvaljujući velikim nabavkama koje vrši Ministarstvo odbrane. Svi imamo koristi od toga, a najviše građani Srbije i država Srbija, jer bez jake i zadovoljne vojske nema ni jake, zadovoljne i stabilne Srbije, rekao je ministar Vulin.

Prema rečima načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, otvaranje „Jumkovog“ pogona u Bujanovcu ima višestruki značaj.

- Za vojsku je važno da smo uspeli da rešimo strategijsko pitanje, to je pouzdano snabdevanje uniformom pripadnika Vojske i drugih snaga bezbednosti Republike Srbije. Ovo je dokaz da i domaće firme mogu da razviju takve kapacitete da mogu da odgovore inače strogim kriterijumima i zahtevima koje treba ispuniti da bi se vojnička uniforma mogla nazvati kvalitetnom, rekao je general Diković, odajući priznanje i svim ljudima u Ministarstvu odbrane koji su na ovom projektu radili, kao i kompaniji „Jumko“ na uloženom naporu da za kratko vreme zaokruže jedan ovakav proces.

On je istakao da je želja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da se u budućnosti u kompaniji „Jumko“ šije i službena uniforma i da posao odevanja vojske bude u potpunosti „Jumkov“.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović zahvalio je ministru Vulinu, Ministarstvu odbrane i načelniku Generalštaba što su dali podršku Ministarstvu privrede i Vladi Republike Srbije u rešavanju statusa 11 strateških preduzeća, od kojih je jedno „Jumko“.

- Nije bilo puno onih koji su pre četiri godine verovali da ćemo danas, u 2018. godini otvarati još jedan pogon konfekcije „Jumko“ i to ovde u Bujanovcu, rekao je državni sekretar Stevanović, podsetivši da je pre šest meseci u toj fabrici otvoren pogon balistike, koji će u narednim danima biti dodatno proširen, za šta je Ministarstvo privrede obezbedilo sredstva kako bi se tehnologija dodatno proširila.

On je podsetio da je u proceduri izrada UPPR za „Jumko“ naglasivši da će se današnje otvaranje bujanovačkog pogona pozitivno odraziti, te da će konačan ishod biti „Jumkova“ dugoročna saradnja s vojskom i policijom.

- Veoma sam ponosan što je struktura zaposlenih mešovita, baš kao što je mešovita i struktura stanovništva u Bujanovcu. Neka ovo bude dobar primer kako u budućnosti treba da izgledaju sve fabrike koje se ovde otvaraju i čime treba da se rukovode, rekao je on naglasivši da deceniju i po nisu odjednom otvorena 64 radna mesta u Bujanovcu.

Generalni direktor „Jumka“ Branislav Trajković istakao je da, šest meseci nakon otvaranja pogona balistike u Vranju, danas se u Bujanovcu otvara pogon konfekcije koji će zapošljavati 64 radnika.

- Dobijanjem poslova sa Ministarstvom odbrane, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i velikom podrškom Ministarstva privrede i Vlade Republike Srbije na čelu sa predsednikom, „Jumko“ je 2017. i 2018. godine popunio skore sve kapacitete, tako da već sada razmišljamo o poslovima za 2019. i 2020. godinu, rekao je Trajković, istakavši da je ponosan što su svi radnici sa teritorije Bujanovca.

Ministar odbrane razgovarao je sa radnicima koji su istakli da su zadovoljni uslovima rada i prilikom da u svom mestu rade i zarađuju. Tom prilikom, ministar se uverio da je deo uniformi koji se u Bujanovcu šije visokog kvaliteta i da zadovoljava standarde sistema odbrane.

Današnjem otvaranju novog „Jumkovog“ pogona u Bujanovcu prisustvovali si i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i lokalne uprave.

Novi pogon „Jumka“ nalazi se u ulici Karađorđa Petrovića bb, u zgradi bivšeg „Jugoprometa“, koja je za svoje potrebe adaptirao vranjski tekstilni gigant. U bujanovačkom  pogonu radiće 64 radnika, a planirano je da se u skorije vreme obuči još toliko radnika, kako bi se stvorili uslovi za dvosmenski rad.

HK „Jumko“ AD Vranje je vodeća tekstilna kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom prediva, tkanine, konca i konfekcijske robe. Izrađuje odevne predmete i opremu za potrebe Vojske Srbije, kao i uniforme i radna odela za radnike državnih institucija, javnih i privrednih preduzeća i zdravstvenih ustanova.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.02.2018
mp4 (95,29 MB)
Obraćanje ministra Vulina
01.02.2018
mp4 (30,88 MB)
Obraćanje generala Dikovića
01.02.2018
mp4 (85,35 MB)
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović
01.02.2018
mp4 (41,9 MB)
Generalni direktor Jumka Branislav Trajković
01.02.2018
mp4 (16,25 MB)
Poseta