Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.01.2018.

Nagrade plivačima za Časni krst



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković obišli su danas Vojnu akademiju i razgovarali s kadetima koji su pre dva dana na beogradskoj Adi Ciganliji plivali za Časni krst.

Tom prilikom, ministar odbrane i načelnik Generalštaba uručili su kadetima nematerijalne stimulativne mere –odmor s jednim članom porodice u objekatu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije namenjenim za odmor i rekreaciju na Tari.

Čestitajući im na postignutim rezultatima, ministar odbrane je rekao da je Vojska Srbije jedna od najcenjenijih institucija u našem narodu i to zbog svoje tradicije, znanja koje pokazuje, ali više od svega zbog ljudi koje okuplja.

– U plivanju za Časni krst Vojska Srbije je još jednom pokazala kakve sjajne ljude ima, kakve sjajne kadete ima, kakve sjajne podoficire i oficire ima, još jednom je pokazala zašto Srbija s pravom može da se osloni na svoju vojsku i zašto Srbija sa pravom može da veruje u svoju vojsku. Razvoj sporta u našoj vojsci je od najvećeg značaja i ove godine ćemo imati i konkretne poteze u smislu formiranja sportskih saveza, istakao je ministar odbrane, napominjući da će dodatna pažnja biti posvećena sportu u celini, kako bi se dodatno poboljšala fizička pripremljenost svakog našeg pripadnika.

– Od kada se povodom Bogojavljenja organizuje plivanje za Časni krst, kao simbolika časnog čina krštenja Isusa Hrista, uvek sam želeo da se na pobedničkom postolju nađe pripadnik Vojske, rekao je načelnik Generalštaba, ističući zadovoljstvo što poslednjih godina do Časnog krsta prvi stižu upravo pripadnici Vojske Srbije.

Čestitajući kadetu Savi Stankoviću na ostvarenom uspehu, General Diković je podsetio da je i u Kuršumliji časni krst završio u rukama pripadnika Vojske Srbije i istakao da je u mnogim garnizonima širom zemlje više od 150 vojnika i starešina plivalo za Časni krst i postiglo zapažene rezultate.

– Pripadnik Vojske, posebno oficir, mora u sebi imati izraženu želju za postizaljem boljih rezultata, jer to jača njega kao ličnost i pomaže mu u izvršavanju profesionalnih zadataka, rekao je načelnik Generalštaba, naglasivši da su postignuti rezultati još jedan dokaz da treba ulagati u Vojnu akademiju i njene sportske kapacitete.

Kadeti Vojne akademije koji su učestvovlali na plivanju za Časni krst zahvalili su ministru odbrane i načelniku Generalštaba na nagradama, ali i podršci koju su im pružili. Oni su se takođe zahvalili načelniku Vojne akademije koji je prepoznao njihov potencijal i omogućio im višenedeljne pripreme koje su realizovali pod budnim okom profesora fizičkog vaspitanja Đorđa Kozomare.

Reč je o kadetima koji su aktivni sportisti i koji su do sada postizali zavidene rezultate u vojnom višeboju i futsalu, a koji se već sada intenzivno pripremaju za Vojne kadetske igre koje će se u aprilu održati u Indoneziji.

Kadet Vojne akademije Sava Stanković pobednik je ovogodišnjeg tradicionalnog plivanja za Časni krst koje je pre dva dana održano na beogradskoj Adi Ciganliji povodom Bogojavljenja, velikog hrišćanskog praznika. U konkurenciji od 54 mladića, još petrica kadeta plivala su sa njim na Savskom jezeru i postigla zavidne rezltate.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.01.2018
mp4 (73,9 MB)
Izjava ministra Vulina
21.01.2018
mp4 (105,39 MB)
Izjava generala Dikovića
21.01.2018
mp4 (24,72 MB)
Pokrivalica