Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.12.2017.

Ministar Vulin: Srbija bi volela mirniju i stabilniju situaciju u regionu



Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko situacije kao što su inicijativa da se ukine Specijalni sud za ratne zločine OVK na Kosovu i Metohiji i želja Republike Hrvatske da uruči protestnu notu Srbiji, doprinose stvaranju tenzija i napetosti u regionu i dokle, ministar odbrane Aleksandar Vulin je napomenuo da situacija u regionu nije onakva kakva Srbija želi da bude.

- Mi bismo voleli da je mnogo mirnija i mnogo stabilnija. Veoma sam zabrinut zbog onoga što se dešava na prostoru Kosova i Metohije, zbog toga što Međunarodna zajednica kao da traži alibi da ne dođe do formiranja Specijalnog suda za zločine OVK i da, iako se deklarativno vrlo glasno zalaže za formiranje Suda, ja ne vidim konkretne mere i konkretne korake. Voleo bih da Međunarodna zajednica predstavnike Prištine suoči sa jasnim izborom – ili ćete biti deo civilizovanog sveta u kome se za ratne zločine sudi ili ćete biti veoma kažnjeni zbog vašeg stava da srpske žrtve ne zaslužuju istinu i da oni koji su činili zločine nad Srbima ne zaslužuju kaznu. Moje lično mišljenje je da ukoliko ne dođe do formiranja Suda treba da prekinemo razgovore sa Prištinom, od Liste Srpska treba da tražimo rušenje Vlade, a od Međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji treba da tražimo ili nametanje onoga što mora da nameće, kada već nema sagovornike koji razumeju šta znači zločin ni šta znači kazna, ili da prizna svoj neuspeh pa da onda redefinišemo njenu poziciju na prostoru Kosova i Metohije, istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Republika Hrvatska, nažalost, koristi svaku priliku da nađe nekakav razlog zbog čega će Srbi i Srbija biti loši i izgledati kao nekakvo leglo ljudi koje mrzi druge ljude.

- Kao što znate, taj incident o kome su govorili u Zagrebu i koji je zauzeo veliki medijski prostor, nije bio nacionalni incident, nije bilo nešto na šta možete da utičete. Jednostavno se desilo, kao što se dešavaju i druge stvari bez obzira na bilo čiju nacionalnost. Žao mi je što Hrvatska nikako ne može da prestane da Srbe i Srbiju doživljava kao uzrok svih svojih neuspeha i promašaja, svih svojih nedaća i da nije u stanju da se bavi sama sobom. Mi to nikada ne bismo uradili, a priznaćete da bi se itekako moglo naći primera u kojima su Srbi koji žive u Republici Hrvatskoj bili predmet brojnih napada. I to ne samo napada u kafani, već napada u Parlamentu, napada u Saboru, napada u zakonima u kojima su proglašeni agresorima na zemlji na kojoj su se rodili i živeli vekovima, ili napada u medijima, rekao je ministar Vulin.

On je dodao da se mi trudimo da sačuvamo mir, stabilnost, da budemo taj faktor koji će umiriti čitav naš prostor, ali je to veoma teško ako to radite samo vi.

- Aleksandar Vučić vodi politiku pomirenja. Nisam siguran koliko i kakve sagovornike ima s druge strane i da li ih uopšte ima. Nisam siguran, jer kada prođu dve godine od kako su pokušali da ga ubiju u Srebrenici, a za to ne kaže niko ni izvini a još manje da bilo ko odgovara za to, nisam siguran da imamo sagovornike koji žele mir i stabilnost, baš kao što nisam siguran da Vučić ima sagovornike za politiku mira i pomirenja u Hrvatskoj, u kojoj se svaka prilika koristi da bi se Srbija ocrnila, u kojoj se donose zakoni po kojima su Srbi agresori na zemlji u kojoj su se rodili, istakao je ministar odbrane.
videoVIDEOGALERIJA
29.12.2017
mp4 (168,29 MB)
Odgovor