Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.12.2017.

Infrastrukturna donacija helidromu VMAMinistar odbrane Aleksandar Vulin i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov potpisali su danas na Vojnomedicinskoj akademiji Ugovor o donaciji za infrastrukturalno uređenje helidroma na toj vojno-zdravstvenoj ustanovi.

Tom prilikom, ministar Vulin zahvalio je Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo i direktorki Čizmarov na odnosu koji je pun poštovanja i uvažavanja prema Vojsci Srbije.

- Vojska Srbije je danas dobila 25 miliona dinara kojim ćemo unaprediti mogućnost da pomažemo našim korisnicima, ali ne samo našim korisnicima već svakom kome je pomoć potrebna i ko ovde bude dopremljen, rekao je ministar odbrane, dodajući da će se transport obolelih i povređenih nakon donacije obavljati na najbrži i najbezbedniji način.

Ministar Vulin istakao je da će objekat o kome je reč imati prostorije za osoblje, za opremu i za pacijenta, te da će helidrom biti u skladu s najvišim svetskim standardima.

On je istakao zadovoljstvo što se donacija dešava na dan kad Vojska Srbije obeležava Dan RV i PVO, napomenuvši da je upravo infrastrukturna  donacija helidromu VMA dokaz koliko „nam je stalo do svih naših ljudi u vazduhoplovstvu, do svih onih koji će tim helikopterima prevoziti neke buduće pacijente“. 

- Ovo je dokaz i pokazatelj koliko se Vojska ceni, koliko se poštuje, koliko se iskreno voli, ali i koliko je važan deo ovog društva. Svaki dinar koji uložite u Vojsku Srbije jeste dinar koji ste uložili u standard svakog od nas, jeste dinar koji ste uložili u bezbednost svakog od nas, jeste dinar koji ste uložili u bolji život baš svakog pripadnika našeg društva, ne samo pripadnika Vojske Srbije, rekao je ministar Vulin istakavši zadovoljstvo što srpsko društvo u svim svojim delovima pokazuje koliko ceni i voli svoju Vojsku.

Ističući da joj je izuzetna čast da u ime Direktorata civilnog vazduhoplovstva preda donaciju za izgradnju infrastrukturalnog objekta na helidromu VMA, direktorka Čizmarov je napomenula da je reč o jedinom helidromu u Republici Srbiji koji ima operativnu funkciju neophodnu za transport povređenih i obolelih na VMA i druge objekte zdravstvene zaštite u našoj zemlji.

- Direktorat, Ministarstvo odbrane i VMA nastavljaju dalje uspešnu saradnju u oblasti koja se odnosi na unapređenje infrastrukturnih objekata, pre svega civilnog vazduhoplovstva, koji će, naravno, služiti i u druge svrhe, odnosno za otpremu i zbrinjavanje povređenih i bolesnih u čitavoj Srbiji, rekla je direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva, izražavajući nadu da će već naredne godine otvoriti objekat za čiju izgradnju je danas predata donacija.  

Potpisivanju Ugovora o donaciji prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar u ministarstvu odbrane Bojan Jocić, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić i zastupnik načelnika VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević.

Reč je o 25 miliona dinara vrednoj donaciji koju je obezbedio Direktorat civilnog vazduhoplovstva, a koji će biti iskorišteni za izradnju objekata na helidromu koji će omogućiti da VMA ima helidrom po najvišim evropskim i svetskim standardima.

Helidrom na VMA služi za transport teških bolesnika, a poslednja rekonstrukcija bila je pre dve godine i obuhvatala je postavljanje kompletnih instalacija za osvetljenje, čime je omogućeno da se helidrom osposobi i za sletanje u noćnim i u uslovima smanjene vidljivosti.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.12.2017
mp4 (169,05 MB)
Izjava ministra Vulina
22.12.2017
mp4 (101,79 MB)
Izjava Mirjane Čizmarov
22.12.2017
mp4 (83,34 MB)
Potpisivanje ugovora