Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.12.2017.

Jačanje strateškog partnerstva sa Ruskom Federacijom



Poseta predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta  Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji, sa delegacijom ministara među kojima je bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, potvrdila je čvrsto opredeljenje Srbije za dalji razvoj političkih odnosa sa Ruskom Federacijom na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

Tokom posete Ruskoj Federaciji, predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić razgovarao je u Kremlju s predsednikom Rusije i vrhovnim komandantom Oružanih snaga RF Vladimirom Putinom, na čiji poziv je boravio u višednevnoj poseti Moskvi. Dvojica predsednika i vrhovnih komandanata su iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom dveju zemalja o čijem daljem razvoju i jačanju su razgovarali tokom dvoipočasovnog sastanka.

Kada je reč o nabavkama naoružanja i vojne opreme, kao i modernizaciji postojećeg, poseta Ruskoj Federaciji potvrdila je još jednom da se sve što je dogovoreno u prethodnom periodu realizuje na vreme i pre rokova. Naime, u Moskvi je postignut načelni dogovor o nabavci šest helikoptera Mi-17, a dogovorena je i dalja modernizacija oklopnih jedinica i drugih borbenih sistema Vojske Srbije.

Predsednik i vrhovni komandant Vučić se sastao i sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i ekonomskoj saradnji, dok je poseta završena predavanjem predsednika Vučića na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, gde mu je dodeljena titula počasnog doktora tog instituta.

Predsednik i vrhovni komandant Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dostignute dinamike susreta na visokom i najvišem nivou i zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. On je istakao da je za Srbiju od velikog značaja da sa Rusijom nastavi redovno da razmenjuje informacije i usklađuje aktivnosti u međunarodnim organizacijama po pitanju Kosova i Metohije i rekao da je Rusija spremna da se uključi u dijalog o KiM ako bude promene formata, na čemu insistira Priština koja već duže vreme u dijalog pokušava da uključi SAD.
videoVIDEOGALERIJA
22.12.2017
mp4 (78,68 MB)
Poseta