Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.12.2017.

Bosnu i Hercegovinu iskreno poštujemo, a Republiku Srpsku iskreno volimo



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini, sastao se danas u Banjaluci sa zvaničnicima Republike Srpske, predsednikom Miloradom Dodikom, predsednicom Vlade Željkom Cvijanović i ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem.

Tokom sastanka razgovaralo se i o povećanju obima saradnje sa odbrambenom industrijom Republike Srpske.

- Iskoristio sam danas priliku da obavestim predsednika Dodika, premijerku Cvijanović i ministra Đokića da su vrhovni komandant, Aleksandar Vučić i  Ministarstvo odbrane Republike Srbije obezbedilo novac za odgovarajuće remonte naših motora, što tenkovskih što avionskih, u iznosu od 63 miliona dinara za "Fabriku motora specijalne namene“ Pale i 280 miliona dinara za Remontni zavod „Orao“ iz Bijeljine, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da se u Srbiji konkretno radi na sprovođenju politike sa ciljem da se omogući razvoj preduzećima u Republici Srpskoj i odbrambenoj industriji Republike Srpske.

- Konkretno radimo da se odbrambena industrija Republike Srpske razvija, da radi, da zapošljava ljude. Ovaj novac će pomoći i našoj vojsci u smislu dobijanja odgovarajućih remontovanih motora, što tenkovskih što avionskih, ali će i zaposliti ljude i u Bijeljini i na Palama i mi ćemo nastaviti da vodimo upravo takvu politiku, rekao je ministar Vulin.

- Predsednik Republike Srbije nikada u svojim spoljnopolitičkim naporima ne propusti da ukaže koliko nam je stalo do Republike Srpske, i ja u ime Vlade Republike Srbije ponavljam našu orijentaciju i našu brigu za život Srba bez obzira gde oni živeli, a svakako za Srbe u Republici Srpskoj, naglasio je ministar Vulin.

On je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da Srbija insistira da se on mora bezuslovno poštovati i sprovoditi.

- Shodno tome, mi poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i smatramo da Republika Srpska ima svoje mesto koje ni na koji način ne može biti umanjeno ili ugroženo bilo kakvim naknadnim tumačenjima. Sve što se dogovore dva entiteta i tri naroda za nas je prihvatljivo. Sve što se ne radi u tom pravcu može biti izuzetno opasno i imati nesagledive posledice, a to niko od nas ne želi. Naš najveći interes su mir i stabilnost u čitavom regionu, naš najveći interes je uspešna Republika Srpska, a Republika Srpska ne može biti uspešna ukoliko nema mira i stabilnosti svuda oko nas. Upravo zbog toga nastojimo da ekonomski pomognemo Republici Srpskoj baš na ovaj način, da pokažemo koliko smo zainteresovani za svakodnevni život, za ekonomski prosperitet svih građana Republike Srpske i da ćemo nastaviti da sprovodimo upravo takvu politiku. Država Srbija je opredeljena za mir, za stabilnost i u tome nam je potrebna pomoć čitavog regiona. Kao što i kaže predsednik Republike, a ja se tome uvek pridružim, Bosnu i Hercegovinu iskreno poštujemo a Republiku Srpsku iskreno volimo, zaključio je ministar Vulin.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se lično zahvalio ministru odbrane Aleksandru Vulinu za iskazanu pažnju koju je prilikom bilo koje potrebe za pomoć ukazivao Republici Srpskoj.

- Uvek naiđemo na zaista jedan otvoren pristup ministra i svih njegovih ljudi u Ministarstvu i Vojsci i to je nešto što nama daje snagu i čini nas radosnim iz prostog razloga što imamo prijatelje koji razumeju okolnosti u kojima živimo i radimo, naglasio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je ovo bila prilika da se poboljša saradnja koja se odnosi na mogućnost angažovanja određenih kapaciteta kojima Republika Srpska raspolaže što je i bila glavna tema razgovora.

U svom obraćanju predsednik Republike Srpske osvrnuo se i na Dejtonski sporazum.

- Raduje nas i nekoliko puta već ponovljen čvrsti stav da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, naravno i Bosnu i Hercegovinu takvu kakva je napravljena, njen teritorijalni integritet, ali nikada, nikada, ne propusti da kaže da je stvar dogovora unutra i da se mora poštovati dogovor unutra Bosne i Hercegovine, kako predviđa Dejtonski sporazum. E  tu mi vidimo ozbiljnu šansu  podrške koja podrazumeva činjenicu da smo faktor koji je i predviđen Dejtonskim sporazumom da rešava probleme na nivou Bosne i Hercegovine. Obavestio sam ministra i delegaciju o stanju u Bosni i Hercegovini – naglasio je predsednik Dodik.

Dodik je govorio i o ekonomskom razvoju Republike Srpske koji se po njegovim rečima kreće u pozitivnom smeru.

- U tom pogledu, već nakon 2014. godine i velikih poplava koje su napravile veliku štetu, mi beležimo rast domaćeg proizvoda, a to će se desiti i ove godine. Naš najveći partner, ekonomski i privredni partner, je Srbija. Naša preduzeća uspešno sarađuju i ovo je period jedne najintenzivnije saradnje u svim oblastima Republike Srpske i Srbije. I naravno da se to reflektuje na oblast i  kontakte koje imamo vezane za angažovanje određenih kapaciteta kao što je Orao, kao što su fabrika motora na Palama, Kosmos i neke druge fabrike koje treba da oživimo. Treba reći i to već javnost dobro zna da je Srbija uspela da digne svoju namensku industriju u smislu veoma ekspanzivnog prisupa inostranim tržištima, i da beleži ogromne, ogromne ugovore u proizvodnji opreme  i oružja za treća tržišta, rekao je predsednik republike Srpske.

On je naglasio da Republika Srpska podržava politiku koju Srbija sprovodi, a odnosi se na vojnu neutralnost.

- Republika Srpska je nedavno u svom parlamentu usvojila deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Mi na to imamo pravo zato što je to naš stav, u okviru Bosne i Hercegovine. Mi ne želimo da imamo bilo kakvu granicu na Drini koja bi bila granica nekakvih vojnih saveza. Mi želimo da sačuvamo integritet na tom pitanju i to ne krijemo, to smo jasno rekli. U tom pogledu pratimo Srbiju, istakao je predsednik Dodik.

Dodik je rekao da Republici Srpskoj odgovara neutralnost.

- Mi ne možemo da pređemo preko činjenice da je NATO u dva navrata bombardovao srpski narod i da je to bilo bez mandanta svetske organizacije na tom pitanju i da od štete koje su naneli bombardovanjem i sankcijama koje su nam uveli još uvek ne možemo da se oporavimo kao narod i kao države. Psihološki gledano, teško narod može mentalno da prihvati nekoga ko se tako odnosio, bez obzira na sve, rekao je Dodik.

U toku dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, ministar Vulin se juče u Sarajevu sastao sa ministarkom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš sa kojom je razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i načinima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane i obišao Centar za obuku za operacije podrške miru u Butmiru i „Fabriku motora specijalne namene“ a.d.  Pale.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.12.2017
mp4 (214,21 MB)
Izjava ministra Vulina
14.12.2017
mp4 (206,83 MB)
Izjava predsednika Republike Srpske Dodika
14.12.2017
mp4 (121,25 MB)
Sastanak