Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2017.

Unapređenje saradnje sa Republikom Srpskom u oblasti odbrambene industrije



U nastavku današnje posete Bosni i Hercegovini, ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je Centar za obuku za operacije podrške miru u Butmiru i „Fabriku motora specijalne namene“ a.d.  Pale.

Sa rukovodstvom fabrike na Palama ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je o sagledavanju mogućnosti za saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom.

- Ministarstvo odbrane i Vlada Republike Srbije su veoma zainteresovani da odbrambena industrija Republike Srpske bude uspešna i da može da zadovolji i naše potrebe. Već u petak će „Fabrika motora specijalne namene“ potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane za remont deset tenkovskih motora u ukupnoj vrednosti od 63 miliona dinara tako da možemo da kažemo da će imati i šta da rade i da će moći da zaposle radnike i da će moći da počnu da popunjavaju svoje kapacitete. Za nas je ovo značajan posao. Veoma je važno da saradnja i dobro počne i da se dobro odvija. To je dobra vest i za Pale i za Republiku Srpsku i svakako pokazatelj da smo veoma ozbiljno zainteresovani za kapacitete odbrambene industrije Republike Srpske. Naša Vlada, predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uvek posebno vode računa o Republici Srpskoj i jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta jeste Republika Srpska, da se ovde dobro živi, da se srpski narod u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini razvija, da radi i samim tim da čitav region bude mirniji, stabilniji i uspešniji. Mi verujemo da ekonomski razvoj i da ekonomska saradnja sa Republikom Srpskom upravo rade u ovom cilju. Kada imamo uspešne, zaposlene ljude, imaćemo i mir i stabilnost, naglasio je ministar Vulin.

On je dodao da se razgovaralo o tome kako da se pomogne odbrambena industrija Republike Srpske. 

- Odbrambena industrija u Republici Srbiji je u vlasništvu države najvećim delom. Mi sada i donosimo novi zakon koji će regulisati mogućnost ulaganja u odbrambenu industriju Srbije i tu će biti prostor da nalazimo pravne i ekonomske načine kako možemo da uložemo u odbrambenu industriju Republike Srpske i kako možemo da uđemo u sve ono što je potrebno na tržištu Vojsci Srbije. Ali ne samo Vojsci Srbije. Ovo je tržišni posao i moramo nalaziti i druge puteve i usvajati i druge proizvodne programe. Odbrambenoj industriji Srbije ide dobro. Možemo da kažemo da uspevamo da zadovoljimo potrebe našeg tržišta i da izvozimo dosta na svetsko tržište ali to nije razlog da stanemo već naprotiv, da uložimo u odbrambenu industriju da bi dočekala neka druga vremena kao tehnološki mnogo razvijenija i sigurnija, zaključio je srpski ministar odbrane.

Ministar industrije rudarstva i energetike u Vladi Republike Srpske Petar Đokić izrazio je zahvalnost ministru Vulinu što je posetio Republiku Srpsku, posle posete Banjaluci u septembru ove godine. 

- Danas smo razgovarali o tome kako da, uz podršku Vlade Srbije i Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane Republike Srbije, pomognemo i trasiramo budući put za „Fabriku motora specijalne namene“ . To će biti u jednom obimu poslova koji će oni dobiti već za nedelju, dve dana i to će omogućiti rad nekoliko meseci. Ali mi želimo da dugoročno rešavamo ovo pitanje na način da uđemo u postupak privatizacije „Fabrike motora specijalne namene“ i govorili smo upravo o tom modelu. Postupak bi provela Vlada Republike Srpske uz konsultacije sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama u Srbiji na političkom nivou koje bi trebalo da odluče o tome na koji način da uđu u kapital ovde u Republiku Srpsku, u „Fabriku motora specijalne namene“ i još neke koje su spremne za saradnju, rekao je ministar Đokić i još jednom ponovio zahvalnost ministru Vulinu na njegovom entuzijazmu da se uključi u traženje najboljih rešenja koja će biti od interesa za Republiku Srpsku i za Republiku Srbiju i koja će biti od iteresa i za fabrike u Republici Srpskoj i sve zaposlene u „Fabrici motora specijalne namene“. 

Prethodno je tokom dana ministar Vulin razgovarao sa ministarkom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš. O tim razgovorima ministar Vulin je rekao:

- Naša vojna saradnja je dobra i, kao i do sada, sarađivaćemo posebno u oblasti vojnog obrazovanja. Na različitim nivoima školovanja u našim školama upravo se školuje 27 oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Sarađivaćemo u oblasti mirovnih operacija i obuke za mirovne operacije, a svakako treba da nađemo načina da sarađujemo kada je u pitanju migrantska kriza i sve ono što iz migrantske krize proizilazi i može da ugrozi naše zemlje. 

Ministar Vulin je ocenio da je cilj Republike Srbije mir i stabilnost u regionu. 

- Mi hoćemo da Bosna i Hercegovina bude mirna, stabilna, da u njoj se odluke donose u skladu sa Dejtonskim sporazumom u konsenzusu. Dakle, sve ono što odluče dva entiteta i tri naroda jednoglasno za nas je apsolutno prihvatljivo i mi uvek podržavamo takve stvari i takvu politiku. Mi Bosnu i Hercegovinu poštujemo, poštujemo njen teritorijalni integritet, njen suverenitet. Mi volimo Republiku Srpsku i naš veliki cilj jeste da Bosna i Hercegovina bude stabilna i sigurna i da svi koji žive u njoj, i srpski narod, naravno, bude poštovan, bude voljen i da bude uspešan. 

Ministar odbrane Republike Srbije naglasio je da Vojska Srbije ima ozbiljne planove kada je u pitanju naoružavanje i modernizacija naše vojske. 

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da nam je i budžet značajno povećan i da će ove godine da iznosi 70 milijardi i 500 miliona dinara. Od tog dela više od 11 milijardi dinara je predviđeno upravo za modernizaciju i za nabavku novih sistema naoružanja. Mi imamo potrebu da našu armiju podignemo na najviši mogući tehnološki nivo i, shodno tome, smo spremni da sarađujemo i sa okruženjem ali ne samo sa okruženjem već sa svima od kojih možemo i da kupimo novu tehnologiju ali i da ponudimo svoje proizvode, zaključio je ministar Vulin koji će se sutra u Banjaluci sastati i sa zvaničnicima Republike Srpske, predsednikom Miloradom Dodikom i predsednicom Vlade Željkom Cvijanović.
videoVIDEOGALERIJA
13.12.2017
mp4 (180,84 MB)
Izjava ministra Vulina
13.12.2017
mp4 (109,17 MB)
Izjava ministra Đokića
13.12.2017
mp4 (108,92 MB)
Poseta
13.12.2017
mp4 (112,41 MB)
Ministar Vulin o saradnji sa BiH
13.12.2017
mp4 (60,48 MB)
Ministar Vulin o modernizaciji vojske