Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2017.

U Novom Sadu proslavljen Dan Prve brigade Kopnene vojske



Svečanim postrojavanjem pripadnika Prve brigade Kopnene vojske u novosadskoj kasarni „Jugovićevo“, u prisustvu komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obeležen je 9. novembar – Dan jedinice.
 
– Naša današnja vrednost je sposobnost da branimo svoju zemlju, kako od vojnih tako i od ne vojnih bezbednosnih pretnji. Svoje sposobnosti u protekloj godini proverili smo kroz međunarodne i nacionalne vežbe, brojna gađanja iz ličnog i kolektivnog naoružanja. Tokom čitave godine sa manjim pauzama angažovani smo na obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontroli Kopnene zone bezbednosti angažujući povremeno i preko 300 ljudi dnevno. Sve navedeno su naši rezultati, naša snaga i naša sposobnost. Opremljeni smo i osposobljeni da ukoliko bude potrebno pružimo neophodnu podršku stanovnicima u borbi sa stihijama i u slučaju ugrožavanja života i imovine – rekao je komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, obraćajući se prisutnima.
 
Pripadnicima Prve brigade Dan jedinice čestitao je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Simović koji je, sa brigadnim generalom Petrovićem, najzaslužnijima uručio nagrade i priznanja.
 
Obeležavanju Dana Prve brigade prisustvovali su i Đorđe Milićević potpredsednik Vlade Vojvodine, Milan Novakov načelnik Južnobačkog okruga, Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, MUP-a, crkvi i verskih zajednica i drugi brojni gosti.
 
Za najbolju jedinicu Prve brigade proglašeno je Prvo streljačko odelenje, Druge pešadijske čete 11. pešadijskog bataljona, na čelu sa komandirom odelenja zastavnikom Željkom Kuprešakom kome je general-potpukovnik Simović uručio priznanje.

Nakon svečanog defilea jedinica, za goste je upriličen i tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika jedinice.
 
Dan Prve brigade, 9. novembar, obeležava se kao sećanje na istorijski datum kada je 1918. godine jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.     
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.11.2017
mp4 (83,28 MB)
Obraćanje generala Željka Petrovića, prvi deo
09.11.2017
mp4 (84,33 MB)
Obraćanje generala Željka Petrovića, drugi deo
09.11.2017
mp4 (56,4 MB)
Izjava Miloša Vučevića
09.11.2017
mp4 (53,73 MB)
Svečanost