Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.11.2017.

Svečana akademija povodom Dana Prve brigade



U Domu Vojske Srbije u Novom Sadu sinoć je održana svečana akademija povodom 9. novembra, Dana Prve brigade Kopnene vojske.
 
Kako je brigadni general Željko Petrović, komandant Prve brigade, naglasio na početku svog obraćanja gostima i pripadnicima brigade, svečana akademija priređena je u čast naših slavnih predaka učesnika Velikog rata čije tradicije nastavljamo, a posvećena je  istoriji i našem znanju, sećanju i nadanju.
 
-Ratni uspesi srpske vojske i stradanja srpskog naroda ne mogu i neće biti zaboravljeni. Oni nas uče, ali i obavezuju. Uče nas ljubavi prema slobodi i otadžbini, vojničkim vrlinama, uče nas časti, ali i obavezuju na čojstvo. Svoju budućnost moramo graditi čvrsto oslonjeni na slavne pretke i lekcije iz prošlosti, braneći tekovine i poštujući različitosti. Nema časnijeg poziva od vojničkog, niti svetije dužnosti od odbrane naroda i otadžbine. Koliki značaj i koja je cena slobode, pokazali su nam svojim vanvremenskim delima slavni preci, a naša je istorijska obaveza sačuvati je i njene vrednosti prenositi potomcima - rekao je, između ostalog brigadni general Petrović.
 
Svečanu akademiju kojoj je prisustvovao i Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, izvođenjem poznatih srpskih kompozicija i koračnica obogatio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. U umetničkom delu programa nastupili su i hor novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Kulturno-umetničko društvo „Sveti Sava“ iz Kaća i dramski umetnik Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović.
           
Tokom akademije, general Petrović uručio je zaslužnim pripadnicima brigade Vojne spomen-medalje za učešće u borbenim dejstvima i Medalje za revnosnu vojnu službu.
 
videoVIDEOGALERIJA
07.11.2017
mp4 (42,78 MB)
Obraćanje generala Petrovića
07.11.2017
mp4 (72,65 MB)
Obraćanje gradonačelnika Novog Sada Vučevića
07.11.2017
mp4 (82,22 MB)
Svečanost