Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.11.2017.

Gostovanje izložbe Vojnog muzeja u Azerbejdžanu



U okviru aktivnosti kojima se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata, a u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Republici Azerbejdžan, u Bakuu je otvorena izložba Vojnog muzeja „Golgota i vaskrs Srbije u Prvom svetskom ratu“. Autor izložbe je viši kustos u Vojnom muzeju Anđelija Radović.
 
Na izložbi je prezentovana bogata zbirka fotografija Vojnog muzeja koje se odnose na period Prvog svetskog rata. Tematskim celinama obuhvaćen je period represalija nad srpskim civilima odmah posle Sarajevskog atentata, pobeda srpske vojske u bitkama na Ceru i Kolubari, albanska golgota, iskrcavanje srpske vojske na ostrvo Krf i Vido krajem 1915. godine i početkom 1916. godine, kao i prikaz doprinosa oporavljene srpske vojske u savezničkom proboju Solunskog fronta i oslobođenju porobljene otadžbine 1918. godine.
 
Otvaranju izložbe prisustvovao je ambasador Republike Srbije u Azerbejdžanu Nebojša Rodić, ambasador Republike Azerbejdžan u Beogradu Eldar Hasanov, predstavnici Ministarstva odbrane Republike Azerbejdžan, predstavnici državnog i diplomatskog kora.