Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.10.2017.

Stručni skup vojnih psihologa



Stručni skup psihologa iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije održan je danas u beogradskom Domu Vojske Srbije.
 
Sesiju, u organizaciji Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti, Sektora za ljudske resurse, otvorio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković koji je istakao da pouzdan vojnik nije samo fizički spreman i dobro obučen već i mentalno i emotivno sposoban da izvrši zadatak i da svoj maksimum i u najtežim uslovima.
 
– To je vojnik koji je psihološki spreman za vojnu službu, i sposoban da se oporavi od svih pritisaka koje nosi vojni poziv, motivisan i posvećen odbrani najviših vrednosti zajednice - rekao je državni sekretar i dodao da svemu navedenom doprinos daju vojni psiholozi, radeći na polju izbora i pripreme ljudstva, brige o ljudima, unapređenju nastave i obuke, odnosa u kolektivu i podrške u krizi.
 
On je podsetio da se u savremenom svetu, kao društvo i vojna organizacija, suočavamo s brojnim izazovima, a da bismo na njih bolje odgovorili, raste potreba za produbljivanjem i primenom u praksi znanja iz različitih oblasti psihologije – kliničke, organizacione, socijalne i druge, pa je ta potreba vojske imperativ u savremenim uslovima života i rada ali i ratovanja.
 
– Imamo obavezu da razvijamo ljudske resurse na najbolji način ali i da obezbedimo uslove da naši vojni psiholozi ostvare u punoj meri potencijal koji poseduju i daju naučni i stručni doprinos brizi o ljudima i unapređenju sposobnosti Vojske Srbije za izvršenje zadataka – istakao je Aleksandar Živković, pre nego što je učesnicima skupa poželeo uspešan rad.
 
Nakon obraćanja državnog sekretara usledio je okrugli sto na temu „Izazovi i teme vojne psihologije“, na kome su uvodničari bili prof. dr Milanko Čabarkapa s Filozofskog fakulteta, major Vuk Vujović iz Uprave za ljudske resurse Generalštaba, vojni službenik Goran Kličković s Vojnomedicinske akademije i dr Anita Pešić iz Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane.
 
Na plenarnom predavanju, na temu „Mogućnosti primene specifične psihološke pripreme karatista u sistemu odbrane“ govorili su prof. dr Radivoje Mudrić, univerzitetski profesor u penziji, majstor karatea, kao i vojni službenik Aleksandar Spasić iz Komande za obuku, Srboljub Mitić, pripadnik 4. brigade KoV, i Radoš Savić, majstor karatea.
 
Na skupu je skupštinsko zasedanje održala i Sekcija vojnih psihologa, kojom je predsedavala predsednica Mirjana Veljković. 
photoFOTOGALERIJA