Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.10.2017.

Ministar odbrane posetio kompaniju „Bereta“ u Milanu




U okviru zvanične posete Italiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas kompaniju „Bereta“ u Milanu, renomiranog svetskog proizvođača oružja i vojne opreme, radi sagledavanja mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa fabrikama srpske odbrambene industrije.

Ministar je obišao pogone kompanije „Bereta“, upoznao se sa proizvodnim programom i susreo sa vlasnikom Frankom Beretom.

- „Bereta“ je jedan od većih proizvođača oružja u Evropi i svetu i svakako da se radi o kompaniji od koje možemo da naučimo puno o tehnologiji i nastupu na trećim tržištima. „Bereta“ je veoma zainteresovana za pojedine fabrike naše odbrambene industrije  i dogovorili smo da do kraja godine, kada budemo doneli zakon o ulaganju u našu odbramenu industriju, da bi omogućili i strancima da u nju ulažu, budemo daleko konkretniji i da dobijemo konkretne ponude od te kompanije, ali i da imamo konkretne ponude sa naše strane, rekao je ministar odbrane.

On je ocenio da je reč o odličnoj prilici za ulaganje, jer „kada Bereta dođe u neku zemlju, kada otpočne sa proizvodnjom, to je signal za sve svetske proizvođače da i oni budu tu“.

- Kompanija „Bereta“ zainteresovana je i za saradnju sa našom Zastavom. Naravno, Kragujevac je grad koji dobro poznaje Italiju, Italija dobro poznaje Kragujevac. Oni su jako zadovoljni našim ljudskim kapacitetima, dakle, veštinom naših majstora i  inventivnošću naših inženjera. Potrebna su ulaganja u određene nove proizvodne procese, koji nama u ovom trenutku nedostaju. Takođe, zainteresovani su i za pojedine fabrike naše municije. Očigledno postoji prostor za međusobnu saradnju, i onog momenta kada budemo mogli da i zakonski uredimo ovu oblast, što ćemo uraditi do kraja godine, možemo sa sigurnošću očekivati da će „Bereta“ biti deo našeg tržišta i da ćemo moći da razgovaramo sa njima i o konkretnim ulaganjima, poručio je ministar Vulin.

Ministar Vulin posetiće sutra i italijansku kompaniju „Leonardo“ sa sedištem u Rimu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.10.2017
mp4 (120,06 MB)
Izjava ministrа Vulinа
23.10.2017
mp4 (179,34 MB)
Poseta