Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2017.

Počelo obeležavanje Dana oslobođenja Beograda



Povodom 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u srpskoj prestonici organizovan je Memorijalni marš pod nazivom „Korakom slobode“. Na početku manifestacije, koja je okupila veliki broj Beograđana i njihovih gostiju, učesnicima se obratio ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je istakao da danas živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji zato što smo se za to izborili.
 
- Sloboda ne dolazi sama od sebe, ne dobija se. Za slobodu se bori, za slobodu se živi. Mi živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji ne zato što je neko odlučio da nam slobodu da, ne zato što je neko odlučio da imamo pravo i da možemo da budemo slobodni, da budemo deo slobodnog sveta, nego zato što smo se za slobodu izborili. Oni koji su koračali ovim gradom mnogo pre nas izborili su naše pravo da budemo na boljoj strani sveta. Naši životi ne smeju da obrukaju njihove živote, naši životi ne smeju da budu manje hrabri nego što je bila njihova smrt. Mi danas govorimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji slobodnih ljudi, mi danas sami odlučujemo ko su nam prijatelji i ko su nam neprijatelji, sami odlučujemo o tome u kom pravcu ćemo da vodimo i razvijamo zemlju, a to možemo zato što su nam oni izborili mesto na boljoj strani sveta. Pravo koje su nam oni izborili mi nećemo dati nikome i nećemo ga izgubiti nizašta. Ostaćemo slobodna, sigurna, vojno neutralna zemlja, zemlja koja će sama odlučivati o sebi, rekao je ministar Vulin i naglasio da naša deca danas imaju pravo da sama odlučuju o svojoj budućnosti.
 
- Bilo je vremena kada se ovim ulicama nije prolazilo pod ovim zastavama, kada smo svesno okretali glavu od svoje istorije i pravili se da slobodarska tradicija nije naša, plašeći se da ćemo slobodom i ljubavlju prema njoj nekoga uvrediti. Nema uvrede u ljubavi prema slobodi i poštovanju onih koji su se za slobodu borili i izborili. Ima uvrede u zaboravu i stidu, u tome da se pobednik stidi svoje pobede. Ako su najbolji među nama izborili pobedu otkud nama pravo da ne budemo dostojni nje, rekao je ministar Vulin čestitajući Beograđanima slobodu izvojevanu pre 73 godine.
 
Učesnicima Memorijalnog marša obratio se i gradski menadžer Goran Vesić koji je naglasio da Beograd, posle višegodišnje pauze i zanemarivanja slobodarske tradicije, već treću godinu za redom ponovo s ponosom obeležava Dan oslobođenja Beograda.
 
- Ta sloboda izvojevana je u krvi 2.953 pripadnika NOV i više od 940 crvenoarmejaca koji su dali svoje živote na beogradskim ulicama. Nikada nećemo znati tačan broj ranjenih boraca i civilnih žrtava, jer za slobodu Beograda oktobra 1944. borio se i ogroman broj građana koji se pridruživao ratnicima. Naša je sramota period u kome smo zanemarivali njihove žrtve i ta sramota ne sme nikada da se ponovi, rekao je Vesić u obraćanju Beograđanima.
 
U programu organizovanom povodom obeležavanja 73 godine od oslobođenja Beograda učestvovao je i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ , a na nekoliko punktova duž Terazija do Kalemegdana odvijao se i scenski prikaz borbi za oslobođenje srpske prestonice. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.10.2017
mp4 (209,69 MB)
Obraćanje ministra Vulina
19.10.2017
mp4 (206,88 MB)
Obraćanje gradskog menadžera Gorana Vesića
19.10.2017
mp4 (90,31 MB)
Marš