Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.10.2017.

Načelnik Generalštaba u poseti našim mirovnjacima u Centralnoafričkoj Republici



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa delegacijom, nalazi se u višednevnoj poseti pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovanim u misijama u Centralnoafričkoj Republici. Srpski mirovnjaci angažovani su u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija (MINUSCA) i misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga (EUTM RCA) u toj zemlji.
 
Nakon svečanog dočeka, koji je preksinoć priređen u srpskoj bazi „Morava“ u Bangiju, načelnik Generalštaba juče je obišao našu vojnu bolnicu nivoa 2 gde su mu o zadacima bolnice, nadležnostima i obavezama u toku misije referisali načelnici odeljenja vojne bolnice. General Diković prisustvovao je i vežbi medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem, tokom koje je prikazan praktičan rad ovog tima, kao i postupci i procedure koje se svakodnevno sprovode u vojnoj bolnici.
 
U nastavku posete, načelnik Generalštaba danas se sastao s ambasadorom Republike Srbije u DR Kongu Radomirom Živkovićem sa kojim je razgovarao o angažovanju kontingenata Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU u Centralnoafričkoj Republici i operaciji UN u DR Kongu (MONUSCO), kao i o mogućnostima podrške Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije našim kontingentima u ovim operacijama.
 
Naša delegacija u nastavku posete obići će Komandu misije Evropske unije (EUTM RCA) u bazi „UCATEX“ u Bangiju, kao i logističku bazu misije UN (MINUSCA). Tokom boravka u Centralnoafričkoj Republici načelnik Generalštaba sastaće se i sa specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN u toj zemlji, direktorom podrške misije MINUSCA, komandantom misije Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga (EUTM RCA) i komandantom vojnih snaga misije MINUSCA.

Vojska Srbije otpočela je angažovanje u misiji MINUSCA od 20. septembra 2014. godine i trenutno su u Centralnoafričkoj Republici angažovani oficir na dužnosti zamenika komandanta Sektora Zapad, dva oficira na štabnim dužnostima, dva oficira na dužnostima vojnih posmatrača i 70 pripadnika vojne bolnice nivoa 2.  Angažovanje u ovoj misiji je naše najbrojnije angažovanje posle misije UN u Libanu.
 
Misija Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike uspostavljena je u skladu sa Odlukom Saveta Evropske unije i predstavlja nastavak angažovanja EU u Centralnoafričkoj Republici, nakon završetka mandata Vojne savetodavne misije u ovoj zemlji – EUMAM RCA. Mandat misije je podrška vlastima Centralnoafričke Republike u reformi sektora bezbednosti, u tri oblasti: savetovanje, edukacija i obuka. Vojska Srbije je nakon angažovanja u dve misije EU u Centralnoafričkoj Republici (EUFOR RCA i EUMAM RCA) nastavila angažovanje i u EUTM RCA, upućivanjem medicinskog tima sastava lekar i pet medicinskih tehničara, u decembru prošle godine, a od aprila ove godine angažovan je i oficir na dužnosti medicinskog savetnika komandanta misije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.10.2017
mp4 (250,12 MB)
Poseta