Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.10.2017.

Ministar Vulin: Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas susretu starešina 3. armije za vreme NATO agresije „Da se ne zaboravi“ u Domu Vojske u Nišu.
 
Susretu su prisustvovali i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, poslednji komandant 3. armije general u penziji Vladimir Lazarević, vladika Arsenije niški, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i brojni prijatelji i poštovaoci pripadnika 3. armije.

Prema rečima ministra Vulina, Srbija nije ničim izazvala NATO agresiju, baš kao što nikada nije izazivala ratove, ni Prvi svetski rat ni Drugi svetski rat, baš kao ni građanske ratove na prostoru SFRJ koji nisu bili ni želja ni potreba a ni na koji način nisu bili izazvani od strane Republike Srbije.

- Ali baš zato, Republika Srbija, njeni vojnici, njen narod može samo da bude ponosan na svoju ulogu u svim ovim godinama. Može samo da bude ponosan na najbolje, na ljude koji su danas u Nišu. 3. armija, general Lazarević pa i svi oni koji više nisu sa nama ili koji su negde daleko imaju razloga da budu označeni i prepoznati kao najbolji među najboljima. Kao najhrabriji među najhrabrijima. Oni su dokaz i mera našeg samopoštovanja. Kako se odnosimo prema njima tako se odnosimo prema sebi. Ako ne cenimo njihovu žrtvu i njihovu hrabrost ko će ceniti ono što smo mi radili u našem životu. Ako nismo ponosni na njih, na koga i na šta da budemo ponosni, rekao je ministar odbrane.

On je dodao da je prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju, kada nisu mogli da budu uz svoju vojsku i da je prošlo vreme kada su nas terali da ih se stidimo, jer vojska kojom su komandovali se nikada nije stidela i narod koji su zaštitili i štitili ih se nikada nije stideo.

- Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa. Tihog, jer teško je ne setiti se svih onih koji nisu sa nama, teško je ne setiti se svih civilnih žrtava NATO agresije. Zato tihog, ali ponosa. Mi smo ponosni na ove ljude i oni su dokaz koliko se Srbija vratila sebi. Koliko ima hrabrosti da bude ono što je oduvek bila. 2012. godine kada je sadašnji vrhovni komandant Vojske Srbije postao ministar odbrane, po prvi put smo počeli da obeležavamo datume vezane za NATO agresiju. Kada je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ispred srušene zgrade Generalštaba u Beogradu, izašao i prvi put smogao hrabrosti da kao tako visoki funkcioner države Srbije kaže da je 24. marta 1999. bila NATO agresija, ukazalo se da se Srbija više nikada neće vratiti u period stida, u period nepriznavanja istorije, u period nepriznavanja istine, naglasio je ministar Vulin i poručio da od 2012. godine do danas možemo da kažemo da se Srbija menja na bolje i da je odnos prema ovim ljudima odnos našeg samopoštovanja.

- Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili, istakao je ministar Vulin.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković poručio je da je pravo zadovoljstvo biti danas u Nišu okružen ljudima koji su pre 19 godina bili na zadatku na koji ih je poslala država, na zadatku za koji su se usavršavali, učili i radili čitavog svog profesionalnog veka.  

- Obaveza Republike Srbije je da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije, naročito njene 3. armije, one koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiji 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine. Na takav način pokazujemo i odnos prema vojsci uopšte i odnos prema državi, pokazujući odnos prema svakom pojedincu, naročito komandnom kadru naše vojske koji je bio u tim teškim trenucima, za našu modernu istoriju, tamo gde je otadžbina ljude i pozvala. To je, mogu uslovno reći, ne samo osnovni čin patriotizma, to je čin osnovne pristojnosti. Ovim pokazujemo i kao država i kao narod da neke stvari  vraćamo na prava mesta, na ona koja pripadaju pravim stvarima i pravim ljudima. Srbija nastavlja svoju borbu drugim sredstvima, ne odustaje od onoga za šta ima legitimne, legalne i, možemo slobodno reći, ljudske, istorijske i svake druge interese, poručio je Selaković.

On je naglasio da činjenica da su svi zajedno danas u niškom Domu Vojske govori o tome kako država postupa i ceni one koji su znali da je brane u teškim trenucima u poslednjoj deceniji 20. veka, kada je prolazila kroz mnoge Scile i Haribde i kroz mnoge nedaće.

- Ponosan sam što sam deo ovoga, što današnja vlast u Srbiji ume da prepozna i postavi stvari na pravo mesto. Ovo naročito govorim iz razloga što su iza nas neka vremena u kojima generalima, admiralima i starešinskom kadru naše vojske nije bilo dozvoljeno čak ni da uđu u službene prostorije tadašnje i sadašnje vojske. Ovo ipak pokazuje da se neke stvari menjaju i da idu u pravom smeru. Podižući spomenike našim herojima, ceneći one koji su preživeli teške nedaće rata, čuvajući svoje vojnike i svaki pedalj svoje zemlje, pokazujemo generacijama koje su pred nama kako treba postupati kada se brani otadžbina, poruka je generalnog sekretara predsednika Srbije.

General Lazarević je naglasio da je 18 godina proteklo od zločinačke NATO agresije na SFRJ i da oni danas u Nišu organizuju susret nezaborava.

- Prisutni su pripadnici legendarnog Prištinskog korpusa i herojske 3. armije, komandanti samostalnih bataljona, brigada, kolegijumi komandanata oba korpusa i komande armije, u najvećem broju. Na naše zadovoljstvo, sa nama su i predstavnici naše države i naši prijatelji privrednici, koji su u ratu vojsku doživljavali i pomagali kao svoju. Naš cilj je i moto ovog skupa – da se ne zaboravi, da se podsetimo, da ostavimo sećanje u amanet i za sadašnja i buduća pokolenja. Sve to uz jedan konkretan cilj, jer za narednu godinu planiramo da 3. armija dobije spomen-obeležje u vidu crkve, u kojoj će biti ispisana imena svih poginulih pripadnika 3. armije u odbrani zemlje, rekao je general Lazarević.

Učesnici skupa su se dogovorili da ovakva okupljanja prerastu u tradiciju.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.10.2017
mp4 (286,96 MB)
Obraćanje ministra Vulina
07.10.2017
mp4 (231,87 MB)
Obraćanje Nikole Selakovića
07.10.2017
mp4 (199,2 MB)
Izjava ministra Vulina
07.10.2017
mp4 (184,7 MB)
Izjava Nikole Selakovića
07.10.2017
mp4 (274,96 MB)
Obraćanje generala Lazarevića - prvi deo
07.10.2017
mp4 (257,54 MB)
Obraćanje generala Lazarevića - drugi deo
07.10.2017
mp4 (286,09 MB)
Obraćanje generala Lazarevića - treći deo
07.10.2017
mp4 (279,65 MB)
Obraćanje generala Lazarevića - četvrti deo
07.10.2017
mp4 (138,38 MB)
Izjava generala u penziji Vladimira Lazarevića
07.10.2017
mp4 (103,68 MB)
Skup