Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2017.

Potvrda dobre saradnje Srbije i Austrije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom odbrane i sporta Austrije, Hansom Peterom Doskocilom. Ministra Vulina su u Beču dočekali uz najviše vojne počasti. 

Nakon sastanka ministar Vulin je izjavio da se Austrija i Srbija suočavaju sa sličnim  izazovima, a migrantska kriza je jedan od njih. "Danas smo razgovarali o tome kako da zajedno bolje kontrolišemo posledice migrantske krize, kako da sarađujemo na razmeni informacija i kako da kroz tehničku pomoć koju nam je obećalo Ministarstvo odbrane Austrije  bolje kontrolišemo našu granicu i na taj način sprečavamo nelegalne migracije".

Govoreći o posledicama migrantske krize, ministar Vulin je naglasio da ukoliko Evropska unija ne bude imala jedinstven pristup koji je neophodan i Austriji i Srbiji, biće veoma teško da EU za sebe kaže da je organizovana politička grupa i neće biti u stanju da da odgovor na probleme migrantske krize.

Tokom današnje posete, ministar Vulin je sa austrijskim kolegom razgovarao i o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane dve zemlje.

- Danas smo se dogovorili da Ministarstvo odbrane Srbije i Ministarstvo odbrane Austrije potpišu novi sporazum iz oblasti odbrane i da  na taj način i još jednom potvrdimo dobru saradnju, da potvrdimo da naša ministarstva i naše vojske sarađuju dobro i na dobrobit naših naroda i naših zemalja i na dobrobit čitave Evrope. I na taj način možemo bolje da sarađujemo kada je u pitanju i  migrantska kriza  i tako pomažemo svim evropskim zemljama.

Dvojica ministara su se saglasila da je za ministarstva  Srbije i Austrije vojna neutralnost najbolje rešenje. - To je jedino rešenje  koje garantuje da ćete voditi samostalnu  spoljnu politiku  i da ćete voditi samostalnu  unutrašnju politiku, da ćete moći da razvijate svoju zemlju,vojsku, onako kako mislite da treba. Upravo zbog toga naše dve zemlje imaju o čemu da razgovaraju, imaju slična iskustva i imaju sličan pogled kada su u pitanju najvažniji izazovi u modernom svetu, istakao je ministar Vulin i tom prilikom zahvalio je Austriji na ulozi njene vojske u KFOR-u na Kosovu i Metohiji.  

Ministar Vulin je podvukao da je za našu zemlju apsolutno neprihvatljivo smanjivanje broja pripadnika KFORa, političkog uticaja UMNIK-a  kao i uspostavljanje vojske na prostoru KiM jer „samo KFOR može da bude oružana snaga i niko drugi“.

Ministar  odbrane Aleksandar Vulin i savezni ministar odbrane i sporta Austrije Hans Peter Doskocil potpisali su danas u Beču  protokol o donaciji 30 dvogleda za noćno osmatranje namenjenih našim snagama angažovanim na obezbeđenju državne granice i sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata.

Ranije danas ministar Vulin položio je venac na Spomenik borcima protiv fašizma na Centralnom groblju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.10.2017
mp4 (69,95 MB)
Doček i potpisivanje
06.10.2017
mp4 (179,7 MB)
Izjava ministrа Vulina