Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.10.2017.

Ministar Vulin: Srbija nikad nije bila agresor



Ministar odbrane Aleksandar Vulin nalazi se u zvaničnoj poseti Austriji, gde je jutros položio venac na Spomenik borcima protiv fašizma na Centralnom groblju.
 
- Srbija nema razloga da se stidi svoje prošlosti. Mi smo uvek bili na boljoj strani sveta i mi smo uvek bili tamo gde je bila sloboda. Srbija nije povela ni izazvala ni tražila ni Prvi ni Drugi svetski rat baš kao što nije tražila ni da bude bombardovana 1999, baš kao što nikada u svojoj istoriji nije tražila da bude okupirana, razarana, napadana. Upravo zato mi potomci pobednika, mi potomci onih koji su uvek bili na boljoj strani sveta treba da ih se sećamo sa zahvalnošću, treba da ih se sećamo sa pažnjom i da uvek podsećamo koliko su važni i veliki bili i da bez njih ni mi danas ne bi mogli da kažemo da živimo u slobodnoj Srbiji, izjavio je ministar Vulin nakon polaganja venca, naglasivši da „na groblju naših hrabrih srpskih predaka možemo samo da kažemo da smo im zahvalni i da još jednom podvučemo da su Srbi uvek bili i uvek će biti na strani slobode.“
 
Istovremeno, ministar odbrane je istakao da je prošlost iza nas, a da je Austrija danas naš prijatelj.
 
- Sa Austrijom delimo i mnoge strahove kao što delimo i mnoge nade. Želimo da učestvujemo u stvaranju mirnog i dobrog sveta ali nema razloga da ne budemo ponosni na svoju prošlost, nema razloga da se ne sećamo vremena u kome smo se borili za slobodu. Srbija će se uvek boriti za slobodu i Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila agresor, nije pokušavala da zauzme tuđu teritoriju, da promeni tuđi način života, da nametne sebe i nametne svoje shvatanje sveta. Tako ćemo se i nadalje ponašati, zaključio je ministar Vulin.
 
Ministar odbrane sastaće se danas i sa austrijskim kolegom Hansom Peterom Doskocilom, na čiji poziv je doputovao u Beč.
 
videoVIDEOGALERIJA
06.10.2017
mp4 (120,18 MB)
Izjava ministra Vulina
06.10.2017
mp4 (118,64 MB)
Polaganje venaca