Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.10.2017.

Nedvosmislena podrška Srbije jedinstvenoj Španiji



Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Španije Miguelom Fuertesom Suarezom o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane, perspektivama njenog daljeg razvoja i trenutnoj situaciji u toj zemlji.
 
Ministar Vulin iskazao je zabrinutost zbog događaja u Kataloniji i dodao da, nažalost, u Srbiji znamo iz iskustva do kakvih posledica takva situacija može da dovede.
 
„Upravo zbog svega što smo prošli, Republika Srbija pruža snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kraljevine Španije i nadamo se da će se situacija u toj zemlji uskoro smiriti. Međusobna podrška u zaštiti suvereniteta i poštovanju principa međunarodnog prava, potvrda je iskrenog prijateljstva dve države i dva naroda“, naglasio je srpski ministar odbrane.
 
On je rekao da Republika Srbija smatra da Evropska unija ima obavezu da zaštiti ustavni poredak i suverenitet svojih članica.
 
Ministar Vulin preneo je svom sagovorniku da je Republika Srbija pouzdan i iskren prijatelj Kraljevine Španije i u potpunosti posvećena unapređenju bilateralne saradnje, u svim sferama od zajedničkog interesa.
 
„Izrazito prijateljski odnosi dve zemlje, neopterećeni otvorenim pitanjima, predstavljaju kvalitetnu osnovu za razvoj saradnje u oblasti odbrane. U prilog tome govori i činjenica da pripadnici naših oružanih snaga uspešno sarađuju i zajednički izvršavaju zadatke  u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu - UNIFIL, gde Vojska Srbije ima najbrojniji kontingent od svih deset operacija u kojima učestvuje“, rekao je ministar odbrane.
 
On je istakao da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Kraljevine Španije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.
 
Ambasador Suarez istakao je opredeljenje Kraljevine Španije da sa Republikom Srbijom nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa. On je naglasio da ta zemlja iskreno ceni podršku koju Srbija pruža jedinstvenoj Španiji, te da će svojim ličnim zalaganjem nastojati da  doprinese razvoju bilateralnih odnosa dve države.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.10.2017
mp4 (55,82 MB)
Sastanak