Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2017.

Ministar Vulin na ustoličenju episkopa dalmatinskog



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Republike Srbije, prisustvovao je danas u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku svečanom ustoličenju novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića.

Crkvene obrede predvodio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej sa episkopima Srpske pravoslavne crkve i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Ministar Vulin je, nakog ceremonije istakao da predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije brinu i brinuće o svakom Srbinu bez obzira na to gde živi, posebno o Srbima koji žive teško, posebno o onima koji su suočeni sa nerazumevanjem, nekada mržnjom, a skoro uvek sa nekažnjenim napadima na sebe.

- Vlada Republike Srbije i predsedsednik Republike Srbije će učiniti sve da ovim ljudima ovde bude bolje i da kroz razgovore sa hrvatskom državom zaista promenimo njihov život nabolje. Postoje srpska sela u Dalmaciji u kojima nema puteva, a u mnogima nema čak ni struje. U 21. veku to jednostavno nije moguće. Naša politika jeste takva da kroz dijalog, da kroz razgovore pokušamo da pomognemo Srbima koji žive na ovim prostorima da žive bolje i da im naša politika svakako pomaže. Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije će nastaviti da brinu o Srbima bez obzira gde oni žive – naglasio je ministar Vulin.

Sam čin rukopoloženja i ustoličenja novoizabranog episkopa dalmatinskog Nikodima traje dva dana. Naime, patrijarh srpski Irinej, juče je u popodnevnim časovima obavio čin narečenja u Svetoarhanđelskom Manastiru Krka, a danas je u centru eparhije u Šibeniku održana Sveta liturgija s činom arhijerejske hirotonije i ustoličenja u tron episkopa dalmatinskog. 

Za episkopa dalmatinskog Nikodim je imenovan u maju na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Na čelu Eparhije dalmatinske, dosadašnji iguman Manastira Krka Nikodim Kosović, zameniće Fotija Sladojevića, koji je postavljen za vladiku zvorničko-tuzlanskog. 
Nikodim Kosović je rođen 1981. godine u Zadru. Bogosloviju Svetog Arsenija Sremca završio je 2000. godine u Sremskim Karlovcima, a zatim je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu na Aristotelovom univerzitetu u Solunu 2009. godine.  Magistrirao je na Pontifikalnom istočnom institutu u Rimu 2011. godine i od tada je bio doktorand Fakulteta za kanonsko pravo Gregorijanskog univerziteta u Rimu. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.10.2017
mp4 (100,52 MB)
Izjava ministra Vulina
01.10.2017
mp4 (162,61 MB)
Ustoličenje episkopa dalmatinskog