Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.09.2017.

Premijera filma „Nebo nad Bjelovarom“Večeras je u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije premijerno prikazan dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“, autora Nedeljka Lajšića, posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u tom gradu, septembra 1991. godine.

Projekciji su, uz članove porodica heroja, prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, državni sekretari u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i Bojan Jocić, v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Film, koji je sniman na brojnim lokacijama u Bosni i Hercegovini, nastao je uz podršku prijedorske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, a potpisuje ga brojna ekipa. Osima autora, tu su novinarka Gordana Vila, snimatelji Dejan Kosić i Dejan Marinović i montažer Bojan Kurtović.

U obraćanju prisutnima, predsednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i izvršni producent filma Zdravka Karlica, istakla je da ona i njeni saradnici dobro znaju kako je ostati bez najbližih.

– Svi su oni naši heroji jer su dali život za otadžbinu. Na početku naše borbe, major Tepić i Stojadin Mirković pokazali su svoje herojstvo, a njihov primer su sledili drugi – i dodala da je film pokušaj da im se oduže i da ih sačuvaju od zaborava, te da je to dug prema herojima.

Autor filma Nedeljko Lajšić, koji iza sebe ima 20 dokumentarnih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na međunarodnim festivalima, u svom kratkom obraćanju, u ime ekipe koja je radila film zahvalio se posetiocima i istakao je da je srećna zemlja koja je imala Milana Tepića i Stojadina Mirkovića.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.09.2017
mp4 (38,94 MB)
Obraćanje Zdravke Karlice i autora Nedeljka Lajšića
28.09.2017
mp4 (73,98 MB)
Premijera filma ,,Nebo nad Bjelovarom,,