Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.09.2017.

Ministar Vulin s arhiepiskopom Grčkim - Kosovo i Metohija su srpski Akropolj




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Republici Grčkoj, sastao se danas sa arhiepiskopom atinskim i cele Grčke njegovim blaženstvom Jeronimusom II.

Tokom razgovora ministar Vulin je izneo ogromnu zahvalnost Grčkoj pravoslavnoj crkvi na podršci koju pruža očuvanju srpskog identiteta i pravoslavlja na Kosovu i Metohiji, koje je arhiepiskop atinski i cele Grčke Jeronimus II nazvao „srpskim Akropoljom“.

Njegovo blaženstvo Jeronimus II rekao je da će gde god se glas Grčke pravoslavne crkve čuje, a čuje se daleko i veoma je uticajan, ponavljati da je Kosovo i Metohija srpska i da su sve svetinje na KiM srpske.

Ministar Vulin je istakao da je Grčka pravoslavna crkva uvek bila velika potpora i veliki stub u borbi srpskog naroda da očuva sebe, svoju kulturu, istoriju i tradiciju na prostoru KiM.

- Kada Grčka pravoslavna crkva ovako dobro i duboko razume koja je suština naše borbe, onda možemo biti sigurni da ćemo imati veliku i široku podršku u čitavom grčkom narodu. Njegovo blaženstvo me je zamolilo da prenesem pozdrave državnom rukovodstvu i našoj crkvi i još jednom potvrdilo da će grčka crkva, velika, uticajna i poštovana, uvek biti uz srpski narod. Kad god se bude povela priča u UNESK-u ili bilo kakvom pokušaju kosovskih organa da preuzmu srpsko kulturno nasleđe i da pravoslavno kulturno nasleđe postane nečije drugo, da se naši tragovi zatru, Grčka crkva će biti uz nas da kaže da to nije istina i da to nije moguće, zaključio je ministar Vulin.

Tokom zvanične posete Republici Grčkoj, ministar Vulin juče se sastao sa ministrom nacionalne odbrane Panosom Kamenosom i predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.09.2017
mp4 (73,81 MB)
Sastanak
28.09.2017
mp4 (102,12 MB)
Izjava ministra Vulina