Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2017.

Prijem profesionalnih vojnika sanitetske službe




Dvadeset sedam devojaka  i dvanaest muškaraca, profesionalnih vojnika sanitetske službe, junske generacije, danas je na VMA započelo tromesečno kolektivno obučavanje za rad u vojnozdravstvenim ustanovama.

Svečanom skupu na Vojnomedicinskoj akademiji prisustvovali su zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, pukovnik prof. dr Nebojša Jović, dekan Medicinskog fakulteta VMA, načelnik Sektora za školovanje i NiR pukovnik dr Miroslav Broćić, glavna sestra VMA Verica Milovanović i načelnik Trening centra sanitetske službe potpukovnik Elifat Feta.
 
Pukovnik prof. dr Vukosavljević istakao je da su profesionalni vojnici sanitetske službe prvi put na VMA zahvaljujući velikom naporu udruženih snaga svih nivoa u Ministarstvu odbrane da se reši jedan od gorućih problema vojnog zdravstva – problem kadrova.

- Ono što ovu inicijativu izdvaja od pukog popunjavanja redova jeste dugoročnost i kvalitet predloženog rešenja. Na ovaj način ne samo da dobijamo obučeno, motivisano i kvalitetno osoblje, sposobno da brani čast vojne i bele uniforme, već i na velika vrata vraćamo profesiju vojne sestre i vojnog medicinskog tehničara, kako dolikuje celom sistemu vojnog zdravstva i VMA, kao njegovog ključnog elementa – istakao je zastupnik načelnika VMA.

On je potsetio da su profesionalni vojnici tokom prethodne opšte i specijalističke obuke imali priliku da se susretnu sa vojnim režimom i pripreme za ono što karijera u vojnom sanitetu za sobom nosi, a kako je rekao, kolektivna obuka koja ih očekuje u naredna tri meseca na VMA pripremiće ih dodatno za rad u sistemu vojnog zdravstva, koje funkcioniše prema strogim kriterijumima. On je rekao da je VMA bolnica koja postoji 173 godina, u kojoj vladaju vojničke vrednosti, red i disciplina, i u kojoj se mnogo traži od zaposlenih. A tradicija obavezuje na kontinuirano usavršavanje, posvećenost i maksimalno zalaganje u pružanju zdravstvenih usluga vojnim i civilnim osiguranicima.

- Na osnovu postignutih rezultata i ličnih ambicija pružiće vam se mogućnost da napredujete u karijeri kroz stručno usavršavanje, učešće u mirovnim operacijama, ali i da se dalje školujete na strukovnim studijama za medicinske sestre Medicinskog fakulteta VMA – rekao je pukovnik prof. dr Vukosavljević.
 
Nosilac relalizacije svih aktivnosti vezanih za stručnospecijalističku obuku biće Verica Milovanović, sa timom glavnih sestara i glavnih medicinskih tehničara na klinikama i institutima.

- Sa stručne strane imaćete priliku da steknete veštine i nova znanja, a da vas podsetim da je VMA uvek bila jedna od najboljih ustanova u kojoj je zdravstvena nega na svetskom nivou. Sa koleginicama glavnim sestrama klinika imaćete priliku da upoznate specifičnosti određenih klinika, a veštine i znanja koja budete naučili ovde primenjive su svuda u okruženju i van granica naše zemlje – istakla je glavna sestra VMA.

Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci. Prvih mesec i po dana profesionalni vojnici sanitetske službe prolaze opštu vojnu obuku u nekom od centara za obuku (Sombor, Valjevo ili Leskovac), gde se upućuju po teritorijalnom principu, a posle toga sledi mesec i po dana specijalističke obuke za sanitetsku službu u Četi za obuku vojnika logistike u Nišu. Nakon završene obuke u Nišu vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka sanitetske službe upućuju se tri meseca u jednu od vojnozdravstvenih ustanova na kolektivnu obuku (Vojnomedicinsku akademiju, Vojnu bolnicu Niš, Vojnomedicinski centar Novi Sad i Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd), da bi po završetku dobrovoljnog služenja vojnici bili u potpunosti osposobljeni za rad u sistemu vojnog zdravstva.

Nakon završenog dobrovoljnog služenja vojnog roka, zainteresovanim profesionalnim vojnicima-medicinskim tehničarima opšteg, pedijatrijskog i ginekološko-akušerskog smera, laboratorijskim tehničarima zdravstvene struke i farmaceutskim tehničarima, biće omogućen prijem u službu u vojnozdravstvene ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, uključujući i Vojnomedicinsku akademiju.
 
 
 
 
 
 
 
photoFOTOGALERIJA