Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.08.2017.

Primopredaja dužnosti komandanta sektora Zapad u misiji MINUSCA



Pukovnik dr Milivoje Pajović, načelnik Centra za mirovne operacije koji je trenutno angažovan u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), u narednom periodu obavljaće dužnost komandanta sektora Zapad do postavljenja novog komandanta.



Na primopredaji dužnosti u Buaru, odlazeći komandant iz oružanih snaga Pakistana brigadni general Igbal Imran poželeo je pukovniku Pajoviću uspeh pri obavljanju nove dužnosti i naglasio da je siguran da će pukovnik Pajović svojim znanjem, umećem, profesionalnim odnosom prema obavezama i požrtvovanošću značajno doprineti misiji u celini.

Pukovnik Pajović je, od marta 2017. godine, obavljao dužnost zamenika komandanta sektora Zapad u ovoj mirovnoj operaciji. 

Sektor Zapad, koji obuhvata područje površine preko 250.000 km2, sa više od 14 različitih naoružanih frakcija, je veoma nestabilno područje, a vojne snage misije MINUSCA pokušavaju da održe krhki mir. Ovaj Sektor je značajan za celokupnu misiju UN u Centralnoafričkoj Republici jer kroz njega prolazi glavna snabdevačka ruta za funkcionisanje misije, koja vodi ka Kamerunu i Duali.

Angažovanje oficira iz sastava Vojske Srbije na dužnosti komandanta Sektora je potvrda visokog kvaliteta srpskih oficira i potvrđuje činjenicu da Ujedinjene nacije imaju potpuno poverenje u sve pripadnike Vojske Srbije koji se angažuju u mirovnim misijama širom sveta. Vojska Srbije otpočela je angažovanje u misiji MINUSCA od 20. septembra 2014. godine i trenutno se, pored pukovnika Pajovića, tamo nalaze dva oficira na štabnim dužnostima, dva oficira na dužnostima vojnih posmatrača i 70 pripadnika vojne bolnice nivoa 2.