Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.08.2017.

Aleksandar Berić je put i trag koji možemo da sledimoMinistar odbrane Aleksandar Vulin otkrio je danas spomen-bistu Aleksandru Beriću i položio venac u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na Tiskom keju u Novom Bečeju. Ministar je bistu otkrio sa predsednikom Opštine Novi Bečej Sašom Maksimovićem.Prema rečima ministra Vulina, Srbi su skloni da zaboravljaju svoju istoriju i skloni su da misle da ako oni budu ćutali neko će drugi govoriti o njihovoj istoriji umesto njih.

- Našu istoriju su obično prepravljali, pokušavali da je učine manjom nego što jeste i pokušavali da dokažu kako naša uloga u istoriji nije ni slavna ni velika. Naša istorija je i slavna i velika i spomenici kao što je ovaj su tu da nas samo na to podsete. Trag koji je ostavio poručnik Berić, trag koji je ostavila posada Drave je trag koji mi danas sledimo. Od Obilića, preko Sinđelića do Berića, pa sve do majora Tepića, Srbi su uvek u svakom velikom ratu koji nisu tražili, koji im je nametnut ali koji su vodili, uvek imali bar jednog koji je bio u stanju da bude nosilac hrabrosti našeg naroda, koji je bio u stanju da sebe stavi ispod interesa naroda, koji je bio dovoljno hrabar da ostavi poruku koja će trajati decenijama. Nije prošlo toliko vremena od Drugog svetskog rata da bismo dopustili da se izmešaju uspomene i da dželat postane žrtva, a žrtva dželat, i heroj kukavica a kukavica heroj. Aleksandar Berić je put i trag koji možemo da sledimo, poručio je ministar odbrane.  Predsednik Opštine Novi Bečej rekao je da Aleksandar Berić i bista koja je danas otkrivena treba sve da podsete ko smo i šta smo i da nas podsete na našu slavnu istoriju koja ne sme da se zaboravi.

O Aleksandru Beriću govorio je poručnik fregate Dragan Spasojević iz Rečne flotile koji je rekao da je Berić kao mornarički oficir postupio po nepisanom pomorskom pravilu „da kapetan tone sa svojim brodom“.Aleksandar Berić je bio poručnik bojnog broda prve klase Kraljevske mornarice koji je tokom Aprilskog rata, na dužnosti komandanta monitora Drava šest dana odolevao napadima nemačkih patrolnih čamaca, trupa na obali i avijacije. Pružajući otpor neprijateljskim snagama, poručnik bojnog broda prve klase Berić poginuo je kod Čelareva i potonuo sa svojim brodom 12. aprila 1941. godine.Otkrivanje spomen-biste upriličeno je u okviru tradicionalne novobečejske manifestacije Velikogospojinski dani „Gospojina 2017“, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Opštine Novi Bečej i brojni građani.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.08.2017
mp4 (351,46 MB)
Govor ministra Vulina
24.08.2017
mp4 (101,1 MB)
Govor predsednika Opštine Novi Bečej
24.08.2017
mp4 (93,25 MB)
Poručnik fregate Dragan Spasojević
24.08.2017
mp4 (112,37 MB)
Izjava ministra Vulina
24.08.2017
mp4 (134,24 MB)
Otkrivanje biste