Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.07.2017.

Novi prostor za saradnju Srbije i Izraela



Nedavna poseta ministra odbrane Srbije Izraelu i nastavak i unapređenje saradnje u oblasti odbrane bile su teme današnjeg sastanka ministra Aleksandra Vulina i ambasadorke Izraela u Beogradu, Alone Fišer Kam. Ministar Vulin najpre je izrazio veliko zadovoljstvo susretom sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom, s kojim je, kako je istakao, imao izuzetno plodotvorne razgovore, koji su otvorili mogućnosti za značajno intenziviranje saradnje, posebno u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i odbrambene industrije.

Novi prostor za saradnju Srbije i Izraela
- Ističem značaj potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Izrael u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom, čime je stvoren normativni okvir za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od obostranog interesa i potvrđena zainteresovanost obe strane za dalji napredak i intenziviranje naročito bilateralne odbrambene saradnje - rekao je ministar Vulin, izražavajući zadovoljstvo što je imao priliku da obiđe kompaniju Izraelske odbrambene industrije Cyberbit i da se upozna sa nacionalnom cyber strategijom i rešenjima izraelske strane u toj oblasti. Naveo je i da je tokom posete Memorijalnom centru „Jad Vašem“ pohvalno ocenjen početak implementacije Sporazuma o saradnji između Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Srbije i Memorijalnog centra, u kome se čuva sećanje i na žrtve logora Jasenovac.

Ministar Vulin je ponovio zahvalnost Izraelu za nepriznavanje samoproglašene „države“ Kosovo, podsećajući na lični doprinos koji tome daju ministar Liberman i patrijarh jerusalimski Teofil III, koji je, u susretu sa ministrom Vulinom, Kosovo nazvao „Jerusalimom srpskim na kome srpski zakon i srpska država treba da postoje“.

Novi prostor za saradnju Srbije i Izraela
Na sastanku je zajednički konstatovano da poseta ministra Vulina Izraelu, prva na ministarskom nivou od 2003. godine, otvara novi prostor za saradnju dve države i dva ministarstva i daje podsticaj koji je neophodno iskoristiti za inicijative, razmenu ideja i konkretne projekte.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.07.2017
mp4 (59,64 MB)
Sastanak