Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.07.2017.

Podrška Izraela Srbiji



Nastavljajući posetu Izraelu, ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je Muzej  holokausta Jad Vašem, spomenik stradanja jevrejskog naroda u holokaustu, koji je osnovan 1953. godine kao svetski centar za dokumentaciju, istraživanje, obrazovanje i komemoraciju stradanja Jevreja u Drugom savetskom ratu. U muzeju se čuva i sećanje na stradale u logoru Jasenovac. Ministar Vulin položio je venac na spomen-obeležje svim žrtvama holokausta u ime pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i upisao se u Knjigu utisaka.


Ministar Vulin potom je obišao Stari grad u Jerusalimu i sastao se sa patrijarhom Jerusalimskim Teofilom III. U knjigu utisaka ministar Vulin je upisao: „U Svetom gradu srpski narod ima duboke korene. Neizmerna zahvalnost Vašoj svetosti što čuvate uspomenu i budite nadu“.

Govoreći o razgovoru sa patrijarhom Jerusalimskim, ministar Vulin je rekao da je Jerusalimska patrijaršija veoma uticajna ne samo u Jerusalimu, Izraelu već na čitavom Bliskom Istoku i da se reč patrijarha veoma sluša.


„Patrijarh je bio veoma jasan da Kosovo i Metohija ne mogu da budu oteti od Srbije i da će Jerusalimska patrijašija, gde god se čuje njen glas, ponavljati da je to Jerusalim srpski i da je to teritorija na kojoj srpski zakon i srpska država treba da postoje“, istakao je Vulin.

Ocenjujući posetu Izraelu ministar Vulin je rekao da su razgovori koje je imao sa izraelskim kolegom Libermanom veoma plodotvorni i da su otvorene mogućnosti za intenzivniju saradnju u oblasti odbrane, posebno u oblasti vojnog školstva, zdravstva i odbrambene industrije.

„Imamo šta da naučimo od Izraela i kada je u pitanju politika neutralnosti, budući da se Izrael nalazi na turbulentnom prostoru na kome je potrebno pokazati ne samo vojničku čvrstinu i snagu, već i diplomatsku sposobnost i umeće“, naglasio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u izjavi na kraju zvanične posete Državi Izrael, prvoj na nivou ministara odbrane od 2003. godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.07.2017
mp4 (58,29 MB)
Ministar Vulin o značaju Jerusalimske patrijaršije
25.07.2017
mp4 (45,96 MB)
Ministar Vulin o značaju saradnje sa Izraelom
25.07.2017
mp4 (87,28 MB)
Poseta Jerusalimskoj patrijaršiji