Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.07.2017.

Doprinos miru u svetu



Na današnjem sastanku ministra odbrane Aleksandra Vulina sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Simonom Mirelom Mikulesku izražen je obostrani interes za nastavak i unapređenje veoma uspešne saradnje uspostavljene u prethodnom periodu. Teme sastanka odnosile su se na učešće Srbije u mirovnim operacijama UN i podršku u mirovnim naporima svetske organizacije, na regionalna bezbednosna pitanja i migranstku krizu.

 
Naglašavajući punu posvećenost mirnom rešavanju svih spornih pitanja u regionu, ministar Vulin je ukazao na važnost koju pregovori sa privremenim institucijama samouprave u Prištini imaju u cilju boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.
 
Ministar Vulin je istakao posvećenost Srbije mirovnim naporima Ujedinjenih nacija, što se najbolje vidi u stalnom povećanju učešća Vojske Srbije u mirovnim operacijama pod mandatom svetske organizacije i Evropske unije. Uspostavljanje Balkanskih vojnomedicinskih snaga novi je doprinos regionalnoj saradnji i poverenju, ali i praktična korist koju će imati sve države učesnice i potencijalno druga ugrožena područja.
 

Kada je reč o rešavanju problema u vezi sa migrantskom krizom, Srbija deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i preuzima značajan deo tereta. Vidljiv je značajan učinak Zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova u obezbeđenju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji.
 
Zajednička konstatacija na sastanku je da Srbija pridaje izuzetan značaj vrednostima i aktivnostima Ujedinjenih nacija u očuvanju svetskog mira, rešavanju konflikata, poštovanju prava na jednakost i ravnopravno učešće i zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.07.2017
mp4 (52,63 MB)
Sastanak