Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.07.2017.

Početak probne proizvodnje municije u Uzićima




Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković prisustvovali su danas početku probne proizvodnje u Fabrici streljačke municije Belom, u Uzićima blizu  Požege.

Predsednik Republike s pratnjom, u društvu direktora Jugoimport SDPR Jugoslava Petkovića, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih samouprava i direktora fabrika namenske industrije  obišao je pogon u kome počinje probna proizvodnja, kao i pogon za prečišćavanje vode i balistički tunel za testiranje municije.

Tokom obraćanja novinarima, predsednik je rekao da su svi danas imali priliku da vide kako je ni iz čega, "iz livada iz šume", nakon 14 meseci nikla jedna od najlepših i najmodernijih fabrika srpske odbrambene industrije.

- Danas je zaposleno 47 ljudi, do kraja godine radiće 255  a do kraja druge faze 470 ljudi, rekao je Vučić i objasnio da belgijski stručnjaci još uvek postavljaju opremu i da će taj posao trajati do kraja godine, kad je reč  o kalibrima 7,62 i devet milimetra, uz posebne mašine  za kalibar 12,7 mm.

Nakon obilaska balističkog tunela, predsednik je rekao kako veruje da fabrika u Uzićima mnogo znači za Požegu, ali i za odbrambenu industriju Srbije.

-  Podsetiću vas, 2012. godine u odbrambenoj industriji bilo je zaposleno 8.000 ljudi, danas 11.300 hiljada, dok bi do kraja godine u tom sektoru trebalo da radi 12.000 - rekao je i podsetio da je 2012. godine ukupan izvoz odbrambene industrije iznosio 154 miliona dolara, a danas je 484 miliona, i "nećemo biti zadovoljni ni sa predviđenih 750 miliona do 2020. godine već očekujemo da će ići preko milijardu".

Predsednik je najavio da je ostalo još mnogo toga da se uradi, posebno u odbrambenojj industriji Srbije, ali da veruje da kapaciteti ove fabrike neće biti dovoljni i da će se nastaviti s ulaganjima u nove pogone.

- Da smo napravili 5 puta veće kapacitete ovde, mogli bismo sve da prodamo, jer je potražnja velika, ali još uvek nismo osvojili tu tehnologiju u mašinama, oprema je skupa i ovde nas košta više od 70 miliona evra, ali će svaki radnik proizvoditi oko 500.000 komada malokalibarske municije godišnje,  što je u skladu s najvišim evropskim standardima, kada je reč o automatizaciji i robotizaciji i uz najmanji utrošak radne snage -  rekao je predsednik Vučić, dodavši  da će, uprkos tome, značajan broj ljudi iz ovog kraja naći posao u novoj fabrici, koja će imati veliki profit, jer se kompletna proizvodnja  unapred prodaje.

Kad je reč o odbrambenoj industriji, on je najavio "nove ideje za raketna punjenja" na prostoru pančevačke Utve,  kao i planove za Kraljevo o kojima se razgovara sa stranim investitorima, a da će u Skupštini uskoro biti usvojen zakon koji tu saradnju omogućava.

- Sve su to dobre vesti, tržište je veliko i odbrambena industrija će se širiti, a mi moramo da napredujemo kako bismo sačuvali svoju bezbednost i sigurnost, ali i zato  jer hoćemo i da zarađujemo više, rekao je predsednik i ponovio da će se u Uzićima proizvoditi oko 100 miliona komada malokalibarske municije godišnje i najmanje 12 miliona komada kalibra 12 milimetara.

Fabrika streljačke municije, nakon prve faze izgradnje, koja će biti završena do novembra ove godine, imaće 19 objekata ukupne bruto površine 9 hiljada kvadrata, gde će se godišnje proizvoditi 103 miliona komada municije kalibara  7,62 i 9 milimetara, čija je vrednost 26,2 miliona evra.

Investicione vrednost građevinskih radova u prvoj fazi je 16,4 miliona evra, a tehnološke opreme 17,2 miliona. Ukupna investiciona vrednost fabrike je 91,2 miliona evra.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.07.2017
mp4 (145,18 MB)
Izjava predsednika Vučića - prvi deo
01.07.2017
mp4 (67,17 MB)
Izjava predsednika Vučića - drugi deo
01.07.2017
mp4 (133,37 MB)
Obilazak