Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.06.2017.

Polaganje vojničke zakletve



Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, generacije „jun 2017. godine“, održane su danas u kasarnama u Valjevu i Leskovcu.
 
Svečanom vojničkom činu u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, episkop Valjevski gospodin Milutin, predstavnici lokalne vlasti, članovi porodica, rodbina i prijatelji vojnika.
 
General Diković je čestitao vojnicima na datoj vojničkoj zakletvi i poručio im da su se „pred znamenjem Republike Srbije, zastavom, obavezali da će braniti i čuvati nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije“.

– Za njenu slobodu danas, koju svi mi uživamo, položeno je mnogo života, posebno naših dedova, pradedova, slavnih naših predaka i svih onih koji su svojim telima branili i odbranili našu zemlju i stvorili nam uslove da možemo u miru i slobodi da izvršavamo naše zadatke – rekao je načelnik Generalštaba.
 
Prema njegovim rečima, vojnička zakletva je u Srbiji uvek zauzimala istaknuto mesto u sistemu vrednosti našeg naroda.

– Vi od danas nastavljate tradiciju kojoj su pre vas, s jednakim ponosom, bili verni naši pradedovi, dedovi i očevi i nikada nemojte zaboraviti da pripadate narodu koji se ponosi svojim precima, jer samo ukoliko iskreno poštujemo svoju prošlost, možemo se nadati i graditi, uz znanje i mukotrpan rad, i bolju budućnost, poručio je general Diković.
 
U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, uz čestitke vojnicima na položenoj vojničkoj zakletvi, istakao je da je posebno ponosan jer su svojim izborom dali dobar primer svim mladićima i devojkama da zavole i požele ovaj naš časni – vojnički poziv.
 
On je dodao da pripadnici Vojske Srbije izvršavajući svoje zadatke na najbolji način čuvaju Republiku Srbiju i brinu o bezbednosti njenih građana.

– Sa savremenim svetom koji se uvek iznova menja i usavršava, mi želimo i možemo da držimo korak. Novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje nameću potrebu za novim odgovorima. Zato se i Vojska Srbije menja i usavršava – rekao je, između ostalog, general Petrović.
 
Svečanosti u Leskovcu prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za budžet i finasije Radmila Jagodić, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba brigadni general Duško Žarković, načelnik odeljenja za civilno-vojnu saradnju pukovnik Igor Avdić, predsednici opština Vlasotince i Medveđa i predstavnici grada Leskovca i opština Bojnik i Lebane, crkve, policije, škola i drugih institucija i organizacija i roditelji i prijatelji vojnika.
 






 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.06.2017
mp4 (83,29 MB)
General Diković
30.06.2017
mp4 (79,85 MB)
Polaganje zakletve