Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.06.2017.

Sastanak pomoćnika ministra za politiku odbrane sa političkim savetnikom komandanta Združenih snaga NATO




V.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović sastao se danas sa političkim savetnikom komandanta Združenih snaga NATO u Napulju dr Melom Meknaltijem.

Tokom sastanka, na kojem je razgovarano o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane istakao je da spoljnopolitički prioriteti Republike Srbije ostaju očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, članstvo u Evropskoj uniji i unapređenje regionalne saradnje.

Republika Srbija aktivno radi na razvoju saradnje sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice, u skladu sa obostranim interesima i kao vojno neutralna država nema intencije da menja takav status.

Novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti, nekontrolisanih migracija stanovništva iz kriznih područja, nalažu da svaki oblik saradnje bude podignut na najviši mogući nivo, posebno sa zemljama iz neposrednog okruženja.

Naglašena je potreba održavanja dijaloga na najvišem političkom i vojnom nivou, uz produbljivanje praktične saradnje kroz brojne dostupne mehanizme Partnerstva za mir koji su u funkciji izgradnje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Predstavnik Komande Združenih snaga u Napulju složio se da je stabilnost regiona ključ napretka u sveukupnim odnosima sa Republikom Srbijom i njenim susedima. Istakao je odličnu saradnju snaga KFOR sa Vojskom Srbije i potvrdio da će KFOR nastaviti da profesionalno izvršava dodeljeni mandat. Pozdravio je napore na dostizanju dosadašnjeg nivoa saradnje i izrazio očekivanje da će predstojeći sastanci na visokom nivou čiji se detalji usaglašavaju dati doprinos njenom daljem unapređenju.