Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2017.

Otkriven spomenik vojniku sa Košara



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je u Debeljači spomenik jednom od poginulih vojnika na Košarama 1999. godine Tiboru Cerni. Vučić je spomenik otkrio zajedno sa majkom Tibora Cerne, Katom. 


Uz najviše državne i vojne počasti svim učesnicima bitke na Košarama, vence na spomenik Cerni položili su predsednik Vučić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, članovi porodice Cerna, predstavnici diplomatskog kora, predsednik opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača, kao i predsednik i predstavnici Saveza udruženja boraca SABOR, koji su bili inicijatori za podizanje spomenika Tiboru Cerni.

Predsednik je najavio da će doneti odluku o dodeli spomenice kojom bi se obeležavala bitka na Košarama 1999. i da će taj orden dodeliti svakom od 108 junaka koji su dali život za srpske Košare. On je, takođe, najavio i da će formirati odbor za izgradnju centralnog spomen-obeležja kojim bi se očuvalo sećanje na 108 veličanstvenih sa Košara, ali i sve druge koji su dali svoj život braneći slobodu i nezavisnost Srbije.

- Neka zauvek živi i uvek ima ovakve heroje Srbija, neka živi naša Srbija, poručio je Vučić.


U ime učesnika bitke na Košarama okupljenima se obratio Voislav Vukašinović koji je istakao da su „osamnaest godina čekali prvo spomen-obeležje, prvom među jednakima, heroju Tiboru Cerni“. 

- Živeće u nama dokle god smo živi i dokle god budemo pričali o, malo je reći, herojskim pogibijama, rekao je Vukašinović i podsetio prisutne na Tiborove poslednje reči – „Za ovu zemlju vredi ginuti“.

Okupljenima se obratila i Tiborova majka Kata Cerna, koja je zahvalila svim  učesnicima u podizanju spomenika te zamolila državu da vodi računa o preživelim borcima, ali i o poginulima „da ne bude da su džabe dali život“. 


Na današnjoj svečanosti prikazan je i kratkometražni film o Košarama. 

Godišnjica bitke na Košarama se od ove godine prvi put obeležava u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije. Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.

U borbama za karaulu Košare, koja je trajala od aprila do juna 1999. godine poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. U proleće 1999. godine, na stotinak graničara udarilo je oko 20.000 boraca, pripadnika OVK, regularne albanske vojske i NATO snaga. Agresori su takođe na raspolaganju imali 24 helikoptera tipa Apač, 30 tenkova, 24 oklopna transportera i 24 višecevnih bacača i 67 dana su dejstvovali na pripadnike 125. motorizovane brigade. Glavnina graničnih jedinica na Košarama pre bitke bili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su služili vojsku od marta 1998. godine i imali su po 19 ili 20 godina.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara.
photoFOTOGALERIJA