Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.06.2017.

Sastanak sa predsedavajućim SEDM



V.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović sastao se danas sa predsedavajućim Sekretarijata Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) ambasadorom Mustafom Leventom Bilgenom.


Navedenom posetom ambasador Levent Bilgen je obeležio samu završnicu dvogodišnjeg predsedavanja Turske inicijativom SEDM, od koje će Grčka preuzeti predsedavanje u julu ove godine. 

Mojsilović je čestitao ambasadoru Bilgenu na uspešno realizovanom predsedavanju, koje je obeležilo visoka profesionalnost, stručno zalaganje Sekretarijata SEDM i gostoprimstvo domaćina.

Na sastanku je posebno istaknuta posvećenost jačanju saradnje i daljem koordinisanju napora u Jugoistočnoj Evropi u cilju efikasnog odgovora na pretnje stabilnosti, kao što su terorizam, nasilni ekstremizam i ilegalne migracije.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope pokrenut je na sastanku ministara odbrane u Tirani, u martu 1996. godine, a Srbija je postala članica u oktobru 2009. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.