Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2017.

Obeležena godišnjica bitke na Ljubiću



Polaganjem venaca i odavanjem pošte vojskovođi Tanasku Rajiću i palim junacima, na brdu Ljubiću je obeležena 202. godišnjica bitke na Ljubiću.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović, tim povodom rekao je da je veoma važno negovati tradiciju, dodajući da se na Ljubiću odigrala veoma značajna bitka u Drugom srpskom ustanku.

Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik Čačka, kao i predstavnici brojnih udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Bitka na Ljubiću odigrala se 6. juna 1815. godine i najznačajnija je u Drugom srpskom ustanku. Na Ljubiću je poginuo Tanasko Rajić, zapovednik srpske artiljerije. Na brdu su se nalazili utvrđeni srpski šančevi. Turci su opkolili Rajićev položaj i uspeli da ga savladaju. U bici je poginuo i turski zapovednik Imšir paša, a Srbi su izvojevali pobedu na Ljubiću.