Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2017.

Sastanak ministra odbrane sa komandantom Nacionalne garde Ohajo



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa komandantom Nacionalne Garde Ohajo general -majorom Markom Bartmanom. Đorđević i Bartman istakli su zadovoljstvo pozitivnim efektima saradnje između Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo, koja doprinosi unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti oružanih snaga dve zemlje. Oni su se saglasili da program Državnog partnerstva Republike Srbije i savezne države Ohajo predstavlja mehanizam koji prednjači u razvoju međudržavnih odnosa Srbije i SAD.

Sastanak ministra odbrane sa komandantom Nacionalne garde Ohajo
Kao primeri najznačajnijih aktivnosti istaknuti su zajedničke vežbe i obuka, unapređenje kapaciteta Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u bazi „Jug“ i zajedničko medicinsko angažovanje, koje će se na trilateralnoj osnovi realizovati tokom godine u Angoli.

Sastanak ministra odbrane sa komandantom Nacionalne garde Ohajo
Ministar odbrane predložio je da se saradnja u okviru programa Državnog partnerstva unapredi aktivnostima u skladu sa obostranim interesima i sa fokusom na dugoročne koristi. On je upoznao sagovornika sa aktuelnom političko-bezbednosnom situacijom u regionu i merama koje se sprovode u Srbiji kada je reč o migrantskoj krizi.

Komandant Nacionalne garde Ohajo istakao je spremnost za dalje produbljivanje odnosa naglasivši da jedinice kojima komanduje imaju kapacitete da, uzimajući u obzir dogovore dve strane, doprinesu realizaciji projekata koji su i ranije imali pozitivan odjek u Republici Srbiji.

Sastanak ministra odbrane sa komandantom Nacionalne garde Ohajo
Tokom tradicionalne posete Srbiji, komandant NG Ohajo sastao se i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, a predviđeni su razgovori u Upravi za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, kao i posete 98. vazduhoplovnoj brigadi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Centru za ABHO i gradovima Kraljevo i Kruševac.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.06.2017
mp4 (32,16 MB)
Sastanak