Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2017.

Obuka rezervnog sastava na poligonu "Peskovi"Na samostalnom automatizovanom strelištu „Peskovi“ u blizini Požarevca u toku je obuka lica iz rezervnog sastava Beogradske brigade.


Današnji segment obuke – pripremno gađanje iz pešadijskog oružja i uvežbavanje minobacačkog voda u vatrenom dejstvu na tom poligonu obišao je načelnik Odeljenja za obuku Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić. 

Govoreći o značaju obuke pripadnika rezervnog sastava, pukovnik Zorić je istakao da je reč o sastavnom delu obuke Vojske Srbije, koju čine mirnodopski i ratni sastav, odnosno, onaj koji se popunjava iz rezerve.

- Vojni obveznik, po važećem Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi. Svakom pripadniku koji je pozvan na obuku ili vojnu vežbu prvo sleduju troškovi putovanja, od mesta prebivališta, do lokacije svoje jedinice. U zavisnosti da li su vojni obveznici zaposleni ili ne, pripadaju im različite nadoknade. Onima koji nisu zaposleni, pripada im naknada koju propisuje Vlada Srbije. Lica koja su zaposlena, primaju platu kod svog poslodavca, koju Ministarstvo odbrane refundira  poslodavcu – objašnjava pukovnik Zorić dodajući da, za pripadnike rezervnog sastava, koji su podoficiri i oficiri, sleduje još i naknada za službeno i trupno putovanje za vreme boravka u jedinicama Vojske Srbije.Prema njegovim rečima, za ljude koji su više puta pozivani na obuku, koji su u skorije vreme služili vojni rok pod oružjem, potrebno je manje vremena da dostignu te standarde. 

– Ovde imamo priliku da iz razgovora sa licima iz rezervnog sastava saznamo da su oni služili vojni rok pre deset ili petnaest godina, pa je evidentno da je tu potrebna višednevna obuka da bi se oni vratili u trenaž, odnosno, dostigli te standarde koje sam pomenuo. Mi u Generalštabu  pravimo srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i trenutno je na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018. godine, a sledeće godine ćemo raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjeročni planski period od 2019. do 2021. godine. U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu našeg plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava – naglasio je pukovnik Zorić zaključujući da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, pa sve spekulacije da su pristigle „plave koverte“ sa pozivima iznenadna aktivnost nisu istinite.Prema rečima pukovnika Miroslava Stefanovića, komandanta Komande za razvoj Beogradske brigade, u sklopu redovnih aktivnosti u planu rada Komande za 2017. godinu sprovodi se niz aktivnosti sa ciljem poboljšanja gotovosti Beogradske brigade.

– Aktivnosti se odvijaju od pojedinačnog pozivanja radi saopštavanja ratnog rasporeda, preko obuke lica za uspešno izvršenje mobilizacije i obuke jedinica iz ratne jedinice nivoa čete i voda. Jedna od takvih aktivnosti odvija se upravo ovih dana na poligonu „Peskovi“, a reč je o obuci jedne pešadijske čete po svim pitanjima, prilagođavajući aktivnosti strukturi ljudstva koje sačinjava četu. Kao komandant sa zadovoljstvom mogu da kažem da su sva lica iz rezervnog sastava, od kojih su neki pre više od decenije služili vojni rok, uz našu pomoć, za vrlo kratko vreme formirali jedan izuzetno pouzdan kolektiv, uz prilagođavanje aktivosti njihovim psihofizičkim sposobnostima – naglašava pukovnik Stefanović.​Jedan od „rezervista“ koji je danas bio na redovnoj obuci na „Peskovima“ je i rezervni pešadijski potporučnik Dejan Lović, mašinski inženjer zaposlen u JKP „Beogradske elektrane“. 

– Ovde smo već desetak dana, i uz pomoć aktivnih oficira obnavljamo svoja znanja koja smo stekli tokom redovnog služenja vojnog roka, pa uz druženje polako uvežbavamo ono što nismo znali – naglašava rezervni potporučnik Lović dodajući da je prošle godine dobio poziv, kada mu je saopšten i ratni raspored.

On ističe da mu dolazak na redovnu obuku nije teško pao, već to smatra kao normalnu dužnost svakog punoletnog građanina.

– Atmosfera je kao kad smo bili u vojsci, samo smo sada malo stariji, imamo malo više sedih i koji kilogram više, ali sve je sada prilagođeno nama, tako da nema nikakvih problema – ističe rezervni potporučnik Lović. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.05.2017
mp4 (45,45 MB)
Izjava pukovnik Zorić
28.05.2017
mp4 (43,63 MB)
Izjava pukovnik Stefanović
28.05.2017
mp4 (36,82 MB)
Izjava potporučnika u rezervi Jovića
29.05.2017
mp4 (50,54 MB)
Obuka