Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2017.

Završena 19. memorijalna jedriličarska regata "Zoran Radosavljević"



Memorijalna, 19.  jedriličarska regata "Zoran Radosavljević", u znak sećanja na pilota i jedriličara majora Zorana Radosavljevića održana je danas  u Beogradu.  

Na dva regatna polja, na Dunavu i Savi nadmetala se 71 posada jedrilica u klasama "mikro" - dužine 5.5 metara, "krstaš" dužine više od 5.5 metara, „laser“ i "optimist", za dečake i devojčice do 14 godina. Na ovogodišnjoj „regati sa emocijama“ nadmetalo se više od 100 jedriličara.  

U klasi "krstaš" posle sabiranja rezultata prvog i drugog takmičarskog dana prvo mesto je pripalo posadi broda " PSTech", predvođene skiperom Goranom Stevanovićem. U „mikro“ klasi najbolji rezultat ostvario je brod jedriličarskog kluba Zemun sa skiperom Zlatanom Zlatkovićem. Prvi u klasi jedrilica „Laser 4.7“ bio je Jovan Stojanović, u klasi „Laser R“ Anđela Pavić, a u klasi „Laser C“ Nikola Đorđević. Među najmlađim takmičarima, u klasi jedrilica „optimist“ prvo mesto osvojio je Stefan Juil iz kluba AIK Beograd.

Memorijalna jedriličarska regata Zoran Radosavljević, je među jedriličarima  poznata kao regata sa emocijala, a jedan od promotera ovogodišnje regate bio je i muzičar Rambo Amadeus koji je svojim prisustvom i učešćem na regati još jednom podržao memorijal. Ove godine na Zokijevoj regati su se okupili i njegovi klasići i kolege koji su sa njim leteli i jedrili.
- Nadam se da će ova manifestacija nastaviti da se održava i da ćemo i dalje na ovaj način nastaviti da odajemo počast našem Zoranu, izjavio je Aleksandar Caran, kolega i pilot u penziji.
Pripadnici Rečne flotile obezbeđivali su regatno polje, kadeti Vojne akademije pomagali su u organizaciji regate i takmičili se u okviru jedriličarskih posada, dok su pripadnici RViPVO naletima helikoptera tipa „gazela“ na simboličan način označili početak regate u znak sećanja na svog kolegu pilota majora Zorana Radosavljevića.

Organizatori regate su društvo "Zoran Radosavljević", jedriličarski klub Zemun i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Značajnu pomoć pružili i MUP Srbije - Rečna policija, Ministarstvo saobraćaja, Lučka kapetanija, Prvo parobrodsko društvo i druge kompanije. Memorijalna jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu. Major Zoran Radosavljević bio je pripadnik 127. lovačke avijacijske eskadrile "Vitezovi" Vojske Jugoslavije koji je poginuo u odbrani otadžbine 27. marta 1999. godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
29.05.2017
mp4 (45,28 MB)
Prvi dan
28.05.2017
mp4 (45,49 MB)
Drugi dan
28.05.2017
mp4 (22,3 MB)
Izjava sestre Zorana Radosavljevića Snežane
29.05.2017
mp4 (44,47 MB)
Izjava Zokijevog klasića Aleksandra