Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2017.

Predlozi zakona iz sistema odbrane na sednici Skupštine Srbije



U okviru Pete sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini koja se održava danas, razmatrano je nekoliko predloga zakona koje je predstavio ministar odbrane Zoran Đorđević.



Na današnjem dnevnom redu zasedanja bili su i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Ujedinjenih nacija o pružanju doprinosa u resursima multidimenzionalnoj integrisanoj misiji Ujedinjenih nacija za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Republike Albanije, Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o osnivanju Balkanskih vojnomedicinskih snaga, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Slovačke Republike o saradnji u oblasti odbrane i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o vojno-tehničkoj saradnji.



Ministar Đorđević je istakao da su sporazumi o saradnji sa Slovačkom i Belorusijom neophodni kako bi saradnja u oblasti odbrane i vojno-tehnička saradnja bile dalje razvijane i unapređivane.
 
Govoreći o značaju učešća naše države u regionalnim i međunarodnim organizacijama, ministar odbrane je rekao da Srbija učešćem u Balkanskim vojnomedicinskim snagama prepoznaje značaj regionalnog udruživanja i deljenja resursa. 

- Učešće u navedenim snagama u velikoj meri doprinosi razvoju bilateralnih odnosa, izgradnji, saradnji i poverenju u regionu zapadnog Balkana kao i unapređenju vlastitih odbrambenih kapaciteta i sposobnosti za aktivno učešće u procesima saradnje i zajedničkog delovanja sa drugim državama i subjektima međunarodnih odnosa u izgradnji nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, rekao je ministar Đorđević.

 On je ukazao i na značaj i korist koje Srbija dobija učešćem u multinacionalnim operacijama, jer se upotrebom pripadnika naše vojske Srbija svrstava u red država koje aktivno učestvuju u uspostavljanju i očuvanju mira i stabilnosti u svetu.
 
- Potvrđujući spremnost da se pripadnici Vojske Srbije angažuju u multinacionalnim operacijama, Srbija jača sopstvenu bezbednost, doprinosi miru i stabilnosti u svetu kao i rešavanju svih spornih pitanja mirnim putem. Potvrđivanjem predloženog Memoranduma, Srbija zvanično postaje kontributor snaga u mirovnoj operaciji MINUSCA i ravnopravan partner sa ostalim državama kontributorima snaga, naglasio je ministar odbrane.




                  
   Petoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srbije.

Pre skupštinskog zasedanja, održana je Peta sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove na kojoj su razmatrani spomenuti predlozi zakona. Sednici su prisustvovali ministar Đorđević, v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić i zamenik načelnika Centra za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Nikola Dejanović.
               
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.05.2017
mp4 (38,82 MB)
Peta sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove