Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2017.

Unapređenje saradnje s Nemačkom



Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa delegacijom Bundestaga SR Nemačke koju su predvodili Hans-Peter Fridrih i Florijan Han. Sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim bezbednosnim izazovima na globalnom planu.
 

Ministar Đorđević je upoznao goste sa aktuelnim procesom evropskih integracija, prioritetima Ministarstva odbrane u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, sa posebnim osvrtom na migrantsku krizu kao najveći izazov sa kojim se svet danas suočava.
 
- Srbija želi da bude faktor stabilnosti u regionu i partner koji će da doprinese evropskoj bezbednosti. Naše opredeljenje jeste da budemo vojno neutralni a naša strateška odluka da uđemo u Evropsku uniju, rekao je ministar Đorđević.
 
Na sastanku je ocenjeno da je saradnja Srbije i Nemačke u oblasti odbrane sadržajna i raznovrsna, kao i da ima mogućnosti za unapređenje u oblastima od obostranog interesa, posebno u oblasti vojno-vojne i vojno-ekonomske saradnje u oblasti odbrambene industrije.
 
Kao značajan iskorak u dosadašnjoj saradnji ministar Đorđević je istakao zajedničko angažovanje u Misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) i dodao da očekuje da u narednom periodu težišna oblast saradnje bude zajednička obuka i angažovanje u multinacionalnim operacijama. Sagovornici su upoznati da u narednom periodu očekujemo definisanje i usvajanje zakonskog okvira koji će omogućiti učešće Republike Srbije u civilnim misijama EU.
 
Pored priprema za upućivanje i zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, razgovaralo se i o saradnji u oblasti obrazovanja i obuke, vojne medicine, kontrole naoružanja.
 
Ocenjeno je da bi, pored nastavka saradnje u težišnim oblastima, organizacija zajedničkih obuka i vežbi, za početak i na nižem nivou, dala poseban kvalitet saradnji.  
 
Na kraju sastanka izraženo je očekivanje da će, nastavljajući dobre odnose koje su izgradile vlede dve zemlje, oni biti unapređeni i susretom ministara odbrane Srbije i Nemačke.
photoFOTOGALERIJA