Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2017.

Ministar Đorđević sa šeficom Kancelarije UN za razvoj



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se sa šeficom Kancelarije stalnog koordinatora UN i stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Karlom Robin Herši.

Na sastanku je bilo reči o razvoju dalje saradnje, te je Đorđević istakao da projekti sa UN i njenim specijalizovanim agencijama imaju veliki značaj za nastavak procesa reformi kojem je Ministarstvo odbrane istinski privrženo, što je posebno važno za napredak naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU.
 Ministar Đorđević sa šeficom Kancelarije UN za razvoj

Đorđević je zahvalio na podršci pruženoj u realizaciji projekta CASM, čija ukupna vrednost se procenjuje na više od 11 miliona dolara, a kojim Srbija pokazuje da u oblasti razoružanja i kontrole naoružanja poštuje standarde, kriterijume i procedure UN i OEBS.
 
Tema razgovora bio je i koncept rodne ravnopravnosti za koji je Đorđević rekao da je u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije prihvaćen kao jedno od strateških opredeljenja, te će nastaviti planski da se sprovode mere za povećanje zastupljenosti žena i njihovo ravnopravno učešće u realizaciji svih zadataka.
 
Naredni Nacionalni akcioni plan za sprovođenje Rezolucije 1325 „Žene, mir i bezbednost“ biće još kompleksniji od prethodnog, istakao je ministar odbrane i dodao da to čini Srbiju 2020-te godine spremnom da preuzme jednu od liderskih pozicija na globalnom nivou kada je reč o poštovanju prava žena i njihovom uključenju u sve sfere društvenog i profesionalnog života. Posebnu pažnju posvetićemo aktivnostima usmerenim na izgradnju sposobnosti za učešće žena u mirovnim operacijama UN, te smo spremni da svoja iskustva i znanja u tom domenu delimo i sa drugima, naglasio je Đorđević.
 
Na sastanku su razmenjeni i stavovi o migrantskoj krizi i značajnoj ulozi Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti i unapređenju odnosa sa zemljama u okruženju.
 
photoFOTOGALERIJA