Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2017.

Sanitetska pokazna vežba „Proleće 2017”



Na prostoru Kasarne „Banjica” i u sali Nastavno-naučnog veća Vojnomedicinske akademije održana je završna sanitetska pokazna vežba „Proleće 2017”, koja je počela 12. maja. U vežbi su učestvovale starešine Trening centra sanitetske službe, slušaoci 11. klase za rezervne oficire sanitetske službe, kao i nastavnici organizacionih jedinica VMA, koji su relizovali nastavu.  Pored njih, na vežbi su od 16. maja učestvovali i kadeti 3. i 4. klase Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane, a današnjim aktivnostima prisustvovali su zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić, starešine Uprave VMA i načelnici organizacionih jedinica.
 Sanitetska pokazna vežba „Proleće 2017”
Tema vežbe „Proleće 2017” bila je zbrinjavanje ugroženih i postradalih lica  u uslovima vanrednih situacija – zemljotres. O ciljevima vežbe je učesnike i posmatrače upoznao komandant vežbe potpukovnik dr Željko Jadranin, a o situaciji na terenu govorili su kadet Esmer Fejzić, u ulozi načelnika štaba, i slušalac razvodnik Jelena Nišević, u ulozi načelnika saniteta.
 
Vežba se potom odvijala po radnim tačkama, a kadet stariji vodnik prve klase Stefan Vidaković, koji je bio u ulozi komandira sanitetske čete, proveo je prisutne po radnim tačkama – odeljenjima lake poljske bolnice. Prisutni su upoznati sa radom mešovite preventivno-medicinske ekipe na području zahvaćenom zemljotresom i mešovite psihološko-psihijatrijske medicinske ekipe. Potom je prikazan rad na prijemno-trijažnom odeljenju, te aktivnosti hirurških mobilnih timova i zbrinjavanje u stacionaru lake poljske bolnice. Poslednje radne tačke bile su rad u evakuacionom odeljenju i u sanitetskoj prihvatnici na heliodromu VMA, odakle su povređeni evakuisani vazdušnim putem.

Sanitetska pokazna vežba „Proleće 2017” 
Helikopterski transport izveli su pripadnici 204. vazduhoplovne brigade novim helikopterom Mi-17. Tom delu vežbe prisustvovali su i direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Mirjana Čizmarov sa saradnicima.
 
Paralelno sa pokaznom vežbom „Proleće 2017”,  u Kasarni „Banjica” odvijala se i evaluacija lake poljske bolnice Balkanskih medicinskih snaga. Za te potrebe razvijena je laka poljska bolnica koja je kao donacija dobijena od Kraljevine Norveške. U njenom radu učestvovalo je šezdesetak pripadnika saniteta iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Sanitetska pokazna vežba „Proleće 2017” 
Sumirajući utiske današnje vežbe, njen komandant potpukovnik dr Željko Jadranin je rekao da su slušaoci i kadeti dobili konkretna praktična znanja o tome kako se pacijenti na terenu trijažiraju, kako se primarno zbrinjavaju i kako se evakuišu do centara više nadležnosti, gde mogu da se definitivno zbrinu kao i da je vežba ispunila sve postavljene ciljeve. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.05.2017
mp4 (108,15 MB)
Potpukovnik dr Željko Jadranin
18.05.2017
mp4 (114,43 MB)
Vežba