Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2017.

Izašao je novi broj "ODBRANE"



         
Is­tak­nu­ti di­plo­ma­ta i eks­pert za oblast ener­get­skog raz­vo­ja i bez­bed­no­sti dr Sreć­ko Đu­kić u intervjuu „Odbrani“ govori o potrebi „debalkanizacije svesti“ naroda Balkana, o „ener­get­skoj tr­ci” i „ra­tu re­sur­si­ma” iz­me­đu Za­pa­da i Is­to­ka, do­ka­zu­ju­ći da ener­get­ski potencijali mo­gu i tre­ba da smi­ru­ju stra­sti, a ne da vo­de ra­tu i su­ko­bi­ma.
 
Na stranicama novog broja našeg lista donosimo i zapis o vi­še­na­men­skoj ve­žbi – „Čelik 2017“, koja je organizovana povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope 9. maja, a na kojoj su učesnici demonstrirali spo­sob­no­sti, kao i do­stig­nu­ti ste­pen raz­vo­ja srp­skog na­o­ru­ža­nja i voj­ne opre­me. Dej­stvo bo­je­vom mu­ni­ci­jom vi­še od 20 sred­sta­va na­o­ru­ža­nja – pe­ša­dij­skih oruž­ja, ar­ti­lje­rij­skih ra­ket­nih si­ste­ma, ten­ko­va, vi­še­na­men­skih oklop­nih vo­zi­la, avi­o­na i he­li­kop­te­ra, te ak­ci­je pri­pad­ni­ka Spe­ci­jal­ne bri­ga­de naše vojske i spe­ci­jal­nih policijskih je­di­ni­ca, obe­le­ži­li su do sa­da ret­ko vi­đen pri­kaz u Cen­tru za is­pi­ti­va­nje naoružanja i vojne opreme Teh­nič­kog opit­nog cen­tra u Ni­kin­ci­ma.
 
U novom broju vojnog magazina možete čitati i o sta­ri­jem vodniku Dar­ku Đor­đe­viću, iz 224. centra za elektronska dejstva, uče­sniku televizijskog kviza „Super ljudi“, obeležavanju Dana Garde, aktivnoj rezervi Vojske Srbije, kao i o operaciji „Zapata“ u Zalivu svinja.
 
A da je simbol postojaniji od čoveka potvrđuje naš poznati heraldičar Dra­go­mir Aco­vić. On za „Odbranu“ u rubrici Društvo, još kaže da mo­ral­na kri­za po­sto­ji u či­ta­vom sve­tu i ne tre­ba se ne­što spe­ci­jal­no po­tre­sa­ti zbog na­še. Ni­smo u njoj ni­ti svo­jom za­slu­gom, ni­ti in­te­li­gen­ci­jom, ni­ti nje­nim manj­kom. Ona je mno­go du­bljeg iz­vo­ri­šta i ši­reg za­hva­ta. Do­ti­če nas pe­ri­fer­no, jer smo ma­li na­rod i sve vi­še op­sed­nu­ti sa­zna­njem o sop­stve­noj ne­mo­ći.
 
U FOKUSU – Višenamenska vežba na poligonu u Nikincima: MOĆ ČELIKA 2017
           
INTERVJU – Dr Srećko Đukić: DEBALKANIZACIJA SVESTI
                       
ODBRANA – Obeležen Dan Garde: OGLEDALO ČASTI I VOJNIČKE VEŠTINE
 
Aktivna rezerva u Vojsci Srbije: SNAGA DODATNIH RESURSA
 
Stariji vodnik Darko Đorđević, učesnik kviza „Super ljudi”: KONCENTRACIJOM DO RAZLIČITOSTI
 
Prva nagrada „Zastava filmu” na festivalu „Zlatna buklija”: SAVREMEN I SENZIBILAN IZRAZ
           
DRUŠTVO – Dragomir Acović, heraldičar: SIMBOL JE POSTOJANIJI OD ČOVEKA
 
Tandem „Večernjih novosti” Nemanja Subotić i Darko Dozet – hroničari vojničke zbilje: DIVIMO SE ENTUZIJAZMU PROFESIONALACA
 
SVET – Operacija „Zapata”: PAKAO U ZALIVU SVINjA
 
FELjTON – Srpski komita Dragiša M. Stojadinović (2): SVEDOK I HRONIČAR RATNIH ZBIVANjA
 
KULTURA – Izložba „Omaž Milanu Komneniću – U odbranu slike”: VRAĆANjE DUGA VELIKOM UMETNIKU
                       
SPECIJALNI PRILOG – „ARSENAL“ 101
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.