Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2017.

Svetski dan sestrinstva obeležen na VMA



Ministar odbrane Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, zaposleni na VMA i brojni gosti, prisustvovali su danas svečanosti povodom obeležavanja Svetskog dana sestrinstva na Vojnomedicinskoj akademiji.

Svetski dan sestrinstva obeležen na VMA 
Već tradicionalno dvanaestu godinu za redom, tim povodom dodeljeno je priznanje najboljoj medicinskoj sestri VMA u prethodnoj godini, koje je ovoga puta pripalo glavnoj sestri drugog odeljenja Klinike za nefrologiju Biljani Bradić.
 
Čestitajući praznik, državni sekretar Nerić ukazao je da je Svetski dan sestrinstva prilika da se podsetimo koliko je važna uloga medicinskih sestara i tehničara u sistemu vojnog zdravstva, kao i zdravstvu uopšte, a svako od nas je imao lično iskustvo kojim to može da potvrdi.
 
- U situacijama kada je naše zdravlje, ali i zdravlje naših najbližih u pitanju, vrlo smo svesni toga. Pitanje je koliko u drugim prilikama pravilno vrednujemo i cenimo položaj srednjeg medicinskog kadra i njegovu noseću ulogu u pružanju medicinske nege korisnicima zdravstvenih usluga. Želim da naglasim da imamo veliko poštovanje prema ovom plemenitom pozivu - naglasio je državni sekretar Nerić dodajući da posvećenost poslu medicinske sestre i tehničari potvrđuju i u kompleksnim uslovima života i rada.
 Svetski dan sestrinstva obeležen na VMA

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane i sistem vojnog zdravstva pokušavaju da pronađu način da se poveća broj zaposlenih i unapredi položaj srednjeg medicinskog kadra, pa se uskoro očekuje 130 medicinskih tehničara vojnika po ugovoru koji će biti raspoređeni u sistem vojnog zdravstva, od kojih će 114 biti angažovano na VMA.
 
- Ove godine očekujemo i prve polaznike na akreditovanim osnovnim strukovnim studijama u trajanju od tri godine, na kojima će biti upisana prva generacija i to deset sestara iz sistema odbrane i deset samofinansirajućih iz građanstva – naglasio je državni sekretar Nerić dodajući da je to još jedan uspeh vojnog zdravstva, vojnog obrazovanja, Medicinskog fakulteta VMA, ali i VMA kao kuće.

Svetski dan sestrinstva obeležen na VMA 
Zastupnik načelnika VMA pukovnik profesor dr Miroslav Vukosavljević čestitao je praznik koleginicama i kolegama, dodajući da je srednji medicinski kadar „srce i duša“ svake bolnice, pa tako i na VMA. Govoreći o statusu te struke na VMA, pukovnik Vukosavljević je dodao da će se uvođenjem institucije „vojne sestre“ značajno popraviti „krvna slika“ te vojnozdravstvene ustanove.
 
Govoreći o izazovima profesije medicinskih sestara, kao značajne profesije za zdravstveni sistem svake države, glavna sestra VMA Verica Milovanović, ukazala je da savremeno sestrinstvo zahteva i nameće savremene i nove principe i shvatanja o zdravlju ljudi i pružanju zdravstvene nege. Medicinske sestre na VMA, dodala je ona, bile su i ostale veliki profesionalci, sa izuzetnim znanjem i veštinama, što im je donelo i epitet „vojnici u belom“. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.05.2017
mp4 (43,61 MB)
Državni sekretar Nenad Nerić
12.05.2017
mp4 (33,96 MB)
Svečanost