Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.05.2017.

General Diković na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na jedanaestoj po redu Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja, koju je danas u Atini otvorio načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Republike Grčke admiral Evangelos Apostolakis.
Osim generala Dikovića, konferenciji su prisustvovali načelnici generalštabova Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Turske i Crne Gore, kao i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije.
General Diković na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja
Nakon razmatranja godišnjih izveštaja Koordinacione grupe i radnih podgrupa za asimetrične pretnje i za obrazovanje, obuku i vežbe, učesnici konferencije izrazili su uverenje da njihov rad obezbeđuje dalji razvoj i realizaciju projekata i aktivnosti koje će učiniti ovaj oblik regionalne vojne saradnje još uspešnijim.

Po prvi put u okviru Konferencije je realizovano obraćanje gostujućeg predavača. Izlaganje na temu „Geopolitička stabilnost u Jugoistočnoj Evropi – energetski putevi“, realizovao je generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju njegova ekselencija ambasador Lamberto Zanije. 

Učesnicima konferencije obratio se i predsednik Republike Grčke Prokopis Pavlopulos.

Na ovogodišnjoj konferenciji, kao gosti, učestvovali su predsedavajući vojnih komiteta NATO i EU, načelnik Generalštaba Slovenačke vojske, direktor Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske i komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Održavanje Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja još jednom potvrđuje značaj razvoja regionalne vojne saradnje i održavanja dobrosusedskih odnosa između balkanskih zemalja, radi daljeg unapređenja bezbednosnog okruženja u regionu i Evropi. 

General Diković je imao bilateralne susrete sa domaćinom Konferencije admiralom Evangelosom Apostolakisom o daljim aktivnostima u okviru angažovanja Borbene grupe Evropske unije „HELBROC“ i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore o mogućnostima unapređenja bilateralne vojne saradnje, budući da je ovo njihov prvi susret od nedavnog stupanja general-pukovnika Ljubiše Jokića na tu dužnost.

Nakon konferencije načelnik Generalštaba imao je bilateralni susret i sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO generalom Petrom Pavelom.

U okviru ove inicijative svake godine održava se zajednička vežba. U oktobru prošle godine, izvedena je vežba specijalnih jedinica balkanskih zemalja „Balkanski štit“ u Atini, dok će ove godine domaćin vežbe „Karpatski orao“ biti Bukurešt.

Naredne godine će Republika Srbija, po drugi put, biti domaćin Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja.