Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.04.2017.

Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Italijom



Jubilarne, desete, bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Italije održane su u Rimu. Tom prilikom su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Odeljenja za međunarodnu saradnju 3. Uprave kapetan bojnog broda Enriko Abati konstatovali da se bliski i prijateljski odnosi dve zemlje potvrđuju i u oblasti odbrane.
 
Obostrano je ocenjeno da je bilateralna vojna saradnja odlična i razvijena, uz opredeljenje da se u narednom periodu  intenzivira u težišnim oblastima.
 
Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je da susreti na visokom nivou daju poseban kvalitet saradnji i preneo očekivanje da će takva praksa biti nastavljena i ove godine. Naglasio je da krunu saradnje predstavlja zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu. Ponovio je opredeljenje za intenziviranje saradnje u domenu vojnog obrazovanja i usavršavanja oficira dve vojske, vojne medicine, kao i da treba iskoristiti potencijale za unapređenje vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje. Izrazio je zahvalnost za profesionalizam italijanskog kontingenta u sastavu KFOR-a, što nedvosmisleno doprinosi regionalnoj stabilnosti.
 
Kapetan bojnog broda Abati rekao je da je Republika Srbija najznačajniji italijanski partner u regionu i ponovio spremnost za nastavak podrške u procesu evrointegracija. Naglašavajući značaj vojno-vojne saradnje, istakao je da poseban kvalitet predstavljaju  zajedničke vojne vežbe koje doprinose podizanju nivoa operativnih sposobnosti dve vojske i dostizanju interoperabilnosti. Nastavak učešća u misijama pod mandatom EU i UN u narednom periodu, uz eventualno proširenje, dodatno bi doprinelo boljem razumevanju i poverenju na globalnom planu, čime bi Srbija i Italija potvrdile suštinsko i strateško partnerstvo.

Sagovornici su razmenili stavove i iskustva o saradnji u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, korišćenju mehanizama Programa „Partnerstvo za mir“, kao i uticaju migratorne krize na političko-bezbednosnu situaciju u regionu.
 
Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Italijom
Tokom posete, delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije primio je i zamenik načelnika 3. Uprave GŠO nadležan za vojnu politiku general-major Lorenco Dadario.
 
Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu.  
 
photoFOTOGALERIJA