Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.04.2017.

Predstavljena knjiga „Era ruskog gasa – Gas i globalna bezbednost“



Knjiga „Era ruskog gasa – Gas i globalna bezbednost“ dr Srećka Đukića, predstavljena danas u Domu Vojske Srbije, samo prividno čini zanimljiv iskorak iz uobičajenog izdavačkog opusa „Medija centra Odbrana“, većinom obeleženog istorijskim i vojnim publikacijama. Mada je autor u centar svojih višegodišnjih istraživanja i ovoga puta stavio ekonomsku kategoriju, odnosno gas kao energiju budućnosti, sam naziv dela implicira znatno više. Dr Đukić nas od početka upozorava da energija predstavlja novo, najsavremenije i sve efikasnije oružje koje će u velikoj meri uticati na globalnu bezbednost i (pre)uređenje sveta.

Predstavljena knjiga „Era ruskog gasa – Gas i globalna bezbednost“  
O knjizi su govorili glavni urednik izdavačke delatnosti „Medija centra Odbrana“ Dragana Marković, recenzent prof. dr Dušan Proroković, novinar Jelica Putniković i autor. Ističući da najnovije delo dr Srećka Đukića, osim sveobuhvatne analize svetskih energetskih kapaciteta, posebno značajnih rezervi gasa Ruske federacije i njihovog uticaja na svetske privredne i političke tokove, između ostalog donosi i pregled međunarodnih odnosa od perioda hladnog rata do danas, promoteri su ga svesrdno preporučili brojnim ljubiteljima knjige koji su s velikim zanimanjem pratili promociju. Posebnu vrednost i osobeni kvalitet monografije „Era ruskog gasa – Gas i globalna bezbednost“ istakli su promoteri, predstavlja to što se autor nije ograničio samo na deskripciju dosadašnjih odnosa između ključnih aktera na međunarodnoj sceni, već se argumentovano upustio i u prognoziranje budućih dešavanja.

 Govoreći o radu na knjizi autor dr Srećko Đukić, dugogodišnji karijerni diplomata u više zemalja naglasio je da prirodni zemni gas od energetskog resursa sve više postaje resurs svetske politike, te da se međunarodni odnosi moraju sagledavati i kroz energerstku bezbednost. Posle nafte, energenta koji je obeležio 20. vek, prirodni gas postaje gotovo najznačajniji činilac svetskih odnosa u 21. veku. Zemlje koje ga poseduju u ogromnim količinama, poput Ruske federacije, Alžira, Irana i Katara, zbog svojih rezervi, postaju predmet značajnog interesovanja velikih sila.

Predstavljena knjiga „Era ruskog gasa – Gas i globalna bezbednost“  
Višedecenijsko bavljenje pitanjem energetske bezbednosti, veliko diplomatsko iskustvo autora i iskazani analitički pristup istraživanju uzrokuju da zaključci i predviđanja izneti u knjizi deluju uverljivo, mada ne uvek i optimistično. Zbog aktuelnosti teme, mnoštva objavljenih podataka i načina na koji su komentarisani i obrađeni, ova knjiga, pisana razumljivim i pitkim jezikom je zanimljiva za širu čitalačku publiku i stručnu javnost, ali, po oceni izdavača ima i naučni značaj. Naročito za one koji treba da daju odgovor na pitanje zašto je Srbija ostala slepo crevo na evropskim energetskim putevima. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.04.2017
mp4 (44,92 MB)
Promocija