Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2017.

Promotivna konferencija povodom sajma „Partner 2017“



Promotivna konferencija povodom 8. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ održana je danas na Beogradskom sajmu. Novinarima i gostima obratili su se general-major prof. dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije SMR, Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora JP „Jugoimport-SDPR“ i Mirjana Lukić, savetnica direktora Beogradskog sajma.

 Promotivna konferencija povodom  sajma „Partner 2017“
General Zrnić je podsetio da je ovogodišnji 8. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2017” manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, u suorganizaciji sa JP „Jugoimport SDPR“ i organizaciji Beogradskog sajma.

-Veoma smo ponosni na rezultate koje odbrambena industrija postiže poslednjih godina. Tako je rast izvoza u 2016. godini za 63 posto veći u odnosu na 2015. godinu i iznosi 483 miliona američkih dolara. I prethodna 2015. godina takođe je bila rekordna u odnosu na prethodne. To govori da imamo kontinuirani trend rasta izvoza i zato nam je sajam „Partner” veoma važan kao značajan alat u marketinškom smislu promocije i prezentovana pre svega našoj, ali i svetskoj javnosti dostignuća Srbije u ovoj oblasti, kako bi održali taj trend i uspeli da odgovorimo na sve izazove veoma stroge konkurencije na svetskom tržištu – istakao je general Zrnić.
  Promotivna konferencija povodom  sajma „Partner 2017“
Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije je rekao da je pored preduzeća koja ulaze u Grupaciju odbrambene industrije Srbije, a koja uz „Jugoimport” predstavljaju osnovu i okosnicu srpskih potencijala u oblasti NVO,  Ministarstvo odbrane autorizovalo i 39 drugih kompanija i privrednih subjekata, pre svega iz segmenta malih i srednjih preduzeća, kao proizvođača NVO od kojih se očekuje da se pojave na predstojećoj sajamskoj manifestaciji. 
 
Prema njegovim rečima, na Sajmu će, pored proizvodnih kapaciteta, biti predstavljeni i naši kapaciteti iz oblasti istraživanja i razvoja NVO. General je rekao i da se ove godine na Sajmu očekuje nikad veći broj renomiranih svetski izlagača kao i više od 30 stranih delegacija – od ministarskog  nivoa do ekspertskih delagacija.
 
Pomoćnik direktora JP „Jugoimport SDPR” Aleksandar Lijaković  govorio je o tome koliko „Jugoimport”  doprinosi kvalitetu izložbe NVO. On je rekao da se „Jugoimport” toj sajamskoj manifestaciji pridružio 2004. godine, kad je to bila nacionalna izložba, a danas predstavlja značajan događaj na regionalnom nivou,  po broju izlagača i delegacija koje ga posete.

 Promotivna konferencija povodom  sajma „Partner 2017“ 
Lijaković je rekao da će na ovogodišnjem sajmu NVO biti prikazana sredstva koja su dugi niz godina u proizvodnji, pre svega artiljerijska, poput sistema NORA B-52, ali i drugih koji su plod njihove razvojne koncepcije, kao što je  „lazar”. Prikazaće i neka nova sredstva koja su izlagana na sajmu naoružanja „Ajdeksu 2017”, a domaća publika moći će da vidi i nešto sasvim novo što će biti sajamsko iznenađenje za sve posetioce.
 
Pomoćnik direktora JP „Jugoimport SDPR“ istakao je da su posle nekoliko godina počeli da opremaju MUP i Vojsku Srbije sredstvima iz „Jugoimportovog” razvoja, čime se povećava njihova borbena gotovost.
 
Mirjana Lukić, savetnica direktora Beogradskog sajma, podsetila je na značajne podatke, po kojima se vidi uzlazni trend razvoja te manifestacije –  2004. godine na sajmu je nastupilo 23 izlagača, pa onda svake dve godine sve više – 40, 62, 74, 88 do broja od 116, koliko je bilo na sajmu NVO održanom pre dve godine.
 
-Mi očekujemo manifestaciju većeg obima nego što je bila do sada sa većim brojem noviteta, više inostranih izlagača, sa većim interesovanjem medija i  većim brojim inostranih delegacija – istakla je Mirjana Lukić.

Ovogodišnji sajam naoružanja i vojne opreme „Partner” biće održan od 27. do 30 juna u dve hale Beogradskog sajma – I i IV. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.04.2017
mp4 (35,19 MB)
General-major Bojan Zrnić
10.04.2017
mp4 (32,27 MB)
Aleksandar Lijaković
10.04.2017
mp4 (21,38 MB)
Mirjana Lukić
10.04.2017
mp4 (40,7 MB)
Konferencija