Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.04.2017.

Otvorena izložba „Moj Beograd“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba „Moj Beograd“, svojevrsna priča o delovima srpske prestonice koji nestaju, ili tek nastaju, i o gradu koji živi sa nama i u nama, a koja je oslikana na 22 platna akademskog slikara Miodraga Prodanovića.

Otvorena izložba „Moj Beograd“  
Otvarajući izložbu, istoričar umetnosti Nikola Kusovac osvrnuo se na kompleksnu vezu autora i Beograda, jer je Miodrag Prodanović nekadašnji direktor Velike dvorane Doma sindikata i predsednik Opštine Stari grad.
 
- Likovno formiran tokom šezdesetih godina prošlog veka, u vreme kada su jugoslovenskim likovnim stvaralaštvom preovladavali do isključivosti podsticani oblici apstrakcije, Prodanović je od prve, osvrćući se na aktuelnosti, najčešće pomodne, ostao privržen klasičnom shvatanju i izražajnim sredstvima – naglasio je Kusovac dodajući da uvid u celinu umetničkog rada autora svedoči da je reč o predstavniku jedne vrste poetskog realizma nostalgičnog usmerenja.

Otvorena izložba „Moj Beograd“  
Govoreći o značaju izložbe, potpukovnik Biljana Pašić iz Medija centra „Odbrana“ naglasila je da su ulja na platnu, koja su nastala u proteklih nekoliko godina, jedinstveni urbani pejzaž starog grada koji poznajemo i volimo, a u čijem je srcu i Dom Vojske Srbije.
 
Uz napomenu da njegova platna govore mnogo više od reči, autor izložbe je posebnu zahvalnost izrazio predstavnicima Doma Vojske Srbije na dosadašnjoj saradnji.
 
Izložba „Moj Beograd“ za sve posetioce biće otvorena do 19. aprila 2017. godine. 
 
photoFOTOGALERIJA